„Mennyire körforgásos a vállalatod?” – Elindult a Körforgásos Gazdaság Akadémia

A cégek körforgásos teljesítményének mérésére fejlesztett Circular Transition Indicator (CTI) és a Circularise – a körforgásos anyagfelhasználás értékláncon átnyúló transzparenciáját biztosító- szoftver bemutatásával kezdődött  a Körforgásos Gazdaság Akadémia első szakmai napja közel 50 résztvevővel. 2020-ban a BCSDH és a Bay Zoltán Kutatóintézet által elkészített, a hazai körforgásos gazdaság potenciáljáról szóló felmérés alátámasztotta az igényt, miszerint szükség van az innovációra, az üzleti megoldások megosztására, illetve az edukációra. A Körforgásos Gazdaság Akadémia a tavalyi Körforgásos Gazdaság Webinárium-sorozat mintájára, az edukáció egy magasabb szintű folytatásaként indult el. A három legfontosabb téma a tavalyi webináriumokon szavazás keretében került meghatározásra, amelyekre idén az Akadémia webináriumai is épülnek. Az első alkalmon a körforgásos teljesítménymérési rendszerek áttekintése és gyakorlati példák kerültek bemutatásra hazai és külföldi szakértők által.

Az esemény résztvevőit Márta Irén, a BCSDH igazgatója köszöntötte. Bemutatta a Körforgásos Gazdaság Platform tevékenységét, valamint a nemzetközi, illetve hazai együttműködéseket, mint a CircularRegions projektet, a CIRCO projektet és a Magyar Körforgásos Gazdaság Stratégiát. Ezt követően Horváth Bálint, a Holland Királyság Nagykövetségének Körforgásos Gazdaság szakértője ismertette a Körforgásos Gazdaság Akadémia három webináriumának időpontjait és témaköreit.

A WBCSD és a KPMG Circular Transition Indicator (CTI) keretrendszerét és a kapcsolódó esettanulmányokat Arnoud Walrecht, a KPMG Global körforgásos gazdaságért felelős vezetője és Szabó István, a kelet-közép-európai régió fenntarthatósági projektjeiért felelős menedzsere mutatta be a szélesebb közönségnek, amely magában foglalta a konkrét mérőszámokat, a legfontosabb beavatkozási pontokat és magát a gyakorlati szoftvert. A CTI alkalmazást jelenleg már olyan vállalatok használják, mint a Philips és a Microsoft, amelyek ezzel számoltak be a körforgásos gazdálkodásuk szintjéről és várhatóan még több hasonló példa fog megjelenni.

Denisa Rasova, a Circular Economy Platform Slovakia vezetője bemutatta a Circular Regions és a Circularity Measurement eszközökkel, nevezetesen a Circularity Check és a Circulytics eszközökkel kapcsolatos munkájukat. Az előbbi meghaladja az utóbbit a szélesebb közönség bevonásában, hatékonyságában, gyorsabb eredményeket biztosít és konkrétabb célt szolgál. Míg a CTI-t jelenleg inkább a nagyobb vállalatok alkalmazzák, addig a Circularity Check és a Circulytics a kisebb vállalkozások körében népszerűbb önértékelési eszköz.

Mesbah Sabur, a Circularise alapítója bemutatta úttörő és szükségszerű munkájukat, amely az ellátási láncok átláthatóságát egy másik szintre emeli, miközben képessé teszi a vállalkozásokat arra, hogy lépéseket tegyenek a körforgásos gazdaságra való áttérés felé. A Circularise egy nyilvános blockchain rendszert használ, hogy a gyártás és az ellátási lánc egésze tekintetében mimikálja az anyagok fizikai határait. Mindezt az adatvédelem egyidejű biztosításával. Gyakorlati példaként említhető az, ahogyan a Porschéval együttműködve a vásárlóknak olyan eszközt biztosítottak, amellyel mélyrehatóan tájékozódhatnak a megvásárolt termékekben felhasznált anyagok forrásáról.

Ezúton köszönjük támogatóinknak!

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?