Miben mérjük egy ország sikerességét?

Meddig lehet fenntarthatóan növekedni és mitől lesz sikeres egy cég vagy ország? A butháni miniszterelnök nem GDP-ben, hanem boldogság indexben méri az országa sikerességét. Miként alakíthatunk ki úgy gazdasági jelenlétet, hogy mind a tulajdonosi, mind az érintetti értékek pozitívan érvényesülhessenek? A fenntarthatóság stratégiai megközelítését járta körbe „A jövő vezetői” tehetségprogramunk első szakmai napja a Dreher Sörgyárak kőbányai sörgyáránál  február 15-én.

Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója kiemelte, hogy ami igazán megkülönböztet egy vállalatot a versenytársaitól, az a szellemi tőke, amit a munkavállalók képviselnek köszöntőjében, Márta Irén a BCSDH igazgatója pedig szervezetünk bemutatása után a közös szakmai munka jelentőségét és eredményeit mutatta be. A szakmai program vezetője, Szederkényi Zita segítségével a fenntartható fejlődés hatásait és mindennapi valóságát, valamint egymás szokásait ismerhették meg a résztvevők. A vállalati fenntarthatóság három pillérének meghatározása során a vállalatok tevékenységeinek hatását és körét határoztuk meg, így megállapítva, hogy a gazdasági, társadalmi és környezeti hatások voltaképpen egyre nagyobb hatású koncentrikus körök, nem is tartóoszlopok. Hiszen minden üzleti tevékenységnek a gazdaságon túlmutató, egyre nagyobb és szélesebb köröket érintő hatása van. A cél az, hogy ez minél pozitívabb befolyás legyen.

 

 

Melyik környezetterhelőbb: egy vega egy SUV-ban vagy egy húsevő kerékpáron?

Pataki György, a Corvinus professzorának segítségével a jövő vezetői közösen térképezték fel a fenntarthatóság sokszínűségét és legfontosabb területeit. Az életmódbeli kérdésektől az ökológiai túllövés meghatározásán át egészen a növekedés kultusz megkérdőjelezéséig számos témán át vettük végig a gazdasági és fenntarthatósági nézőpontokat. A felmerült kérdések némely esetben húsbavágó dilemmák elé állítják a gazdaság szereplőit – mindannyiunkat, akik egyszerre éltetjük, alakítjuk a rendszert, miközben fogyasztói, ügyfelei és haszonélvezői is vagyunk. Tőlünk és tevékenységeinktől forog a rendszer: a feladatunk, hogy a gazdaságot, a társadalmat és a környezetet érintő hatásaink pozitívak legyenek és támogassák azt a körforgást, amit a természet mutat példaként. Szerencsére számos vállalati megoldás, stratégiai döntés is mutat már irányt.

Dilemmák a vállalatok mindennapjaiban

Mit tehet egy közösségi bank azért, hogy a civil ügyeket minél hatékonyabban támogassa – akkor, ha az adományozás nem tűnik egyértelműnek? Hogyan feleljen meg ügyfelei egyre szélesebb elvárásainak egy, a körforgást tökéletesen megvalósító középvállalat anélkül, hogy elveszítse szakértelmét és fókuszát? Hogyan lehet valódi üzleti előnyként felhasználni azt, hogy egy vállalat a fenntarthatósági szempontok mentén építette fel stratégiáját? A MagnetBank, az Inest és a Folprint kérdésfelvetéseivel World Café módszertannal foglalkoztunk, sok szempontot mérlegelve és megvitatva találtunk közös irányokat, de a döntés és annak kivitelezése a legritkább esetben egyértelmű.

Az esettanulmányok közös átbeszélése után a Dreher sörgyárában néztük meg, hogy hogy valósul meg a körforgásos gazdálkodás a gyakorlatban, például a törköly vagy az élesztő takarmányként való értékesítése során, a füstgáz hőenergiájának újrahasznosítása során, a víz lágyítása és különböző területeken való ismételt felhasználása vagy a csomagolóanyagok visszaváltása során.

Eredményesség vs hatékonyság a változó gazdasági környezetben

Békefi Gábor egy bő órás beszélgetés során mesélt vállalatvezetőként megélt személyes és szakmai élményeiről. Beszélt a különböző területeken szerzett tapasztalat fontosságáról, a vezetői elköteleződésről, multikulturális környezetben való munkáról, a különböző vagy vegyes nemzetiségű csapatok irányításáról és a kollégákkal való személyes kapcsolat fontosságáról. A következő alkalommal, március 9-én a fenntartható vezetés témakörét járjuk majd körbe a METRO GasztroAkadémiáján.

Még egyszer köszönjük dr. Pataki Györgynek, a Dreher Sörgyáraknak, Békefi Gábornak, a MagNet Banknak és Molnár Csabának, az Inestnek és Lakatos Sándornak valamint a Folprintnek és Fodor Jánosnak és természetesem minden résztvevőnek, hogy egy ennyire tartalmas nappal indíthattuk a 2018-es programunkat!

További képek ezen a linken tekinthetők meg.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?