WBCSD beszámoló Davosból – Peter Bakker üzenete

A hófedte Davos adott otthont 2018. január 23-26 között a Világgazdasági Fórumnak (WEF), összehívva a politika, a civil társadalom, a tudomány, a média és az üzleti világ vezetőinek egyedülálló csoportját a világ jelenlegi helyzetének megvitatására.  Az idei téma – „Közös jövő létrehozása egy széttöredezett világban”- rávilágított az együttműködés, a nyitottság és az egész rendszerre kiterjedő cselekvés óriási jelentőségére. A WEF éves Globális kockázatok jelentésében a top 10 (hatás és valószínűségi) kockázatból hét kapcsolatban áll fenntarthatósági kihívásokkal.

Feltörekvő tendenciák – a rendszer átalakítása, a munkahelyek jövője és a körforgásos gazdaság

A leggyakrabban a „rendszerváltozás” szó hangzott el a Davosban zajló események és beszélgetések során, amikor az üzleti élet és a társadalom egészének jövőjéről esett szó. A Párizsi megállapodás és a fenntartható fejlődési célok (SDG-k) ma már a „Davosi Csúcs” kulcsfontosságú részévé váltak, valamint széles körű egyetértés van abban, hogy ezek a keretrendszerek a világ legfontosabb gazdasági rendszereinek alapvető átalakítását igénylik.

A második felkapott kifejezés fenntarthatósági beszélgetések során a „munkahelyek jövője” volt, összekapcsolva a negyedik digitális forradalmat a foglalkoztatás és a munka hatásaival. Ez ugyanúgy fenntarthatósági kérdés, mint az éghajlatváltozás, különösen egy olyan társadalomban, ahol egyre nagyobb réteg érzi magát kiszolgáltatottnak.

A harmadik központi téma, amely szintén nagy érdeklődésre tarthat számot, az erőforrás-felhasználás körforgása a gazdaságban. A fórum kezdetén egy vezérigazgatói üzleti reggelin a WBCSD bemutatta a Factor10 projektet valamint egy a Boston Consulting Group (BCG) együttműködésével készült új jelentést. Míg szinte minden üzleti vezető úgy véli, hogy a körforgásos gazdaság fontos a vállalat jövőbeni sikerének szempontjából, csupán csak fele foglalkozik bármiféle körforgásos gazdasági tevékenységekkel. A Factor10 célja az, hogy megmutassa a vállalkozások számára a körforgásos gazdaság lehetőségeinek megfelelő kihasználásához szükséges megoldásokat valamint együttműködéseket.

Folyamatos kihívások – nemek közötti egyenlőség, a bizalom hiánya és a gazdasági egyenlőtlenségek

A nemek közötti egyenlőség mára már a világ minden táján központi témának tekinthető. Most kell cselekedni olyan problémák megoldása érdekében, mint a nők egyenlő arányú képviselete a munkahelyen valamint a nemek közötti fizetési különbségek eltörlése. Az idei rendezvényén a Világgazdasági Fórum kiemelkedő példát mutatott, mivel egy olyan társelnöki panelbeszélgetést foglalt magába, amelyen kizárólag női vezetők osztották meg gondolataikat.

A gazdasági egyenlőtlenség témájában az Oxfam további olyan területeket emelt ki beszámolójában, ahol a rendszer megreformálása szükséges kiemelve, hogy a 2017-ben keletkezett vagyon 82%-át a társadalom leggazdagabb 1%-a birtokolja. Eközben globálisan a társadalom szegényebb fele – 3,7 milliárd ember – egyáltalán nem látott növekedést a jövedelmében. Ennek a tendenciának a hosszú távú következményei bizonyíthatóan károsak és fenntarthatatlanok, valamint a korábban említett „munkahelyek jövőjével” kapcsolatos kihívásokat is tovább mélyíti.

Nem kell megvárnunk következő választást vagy népszavazást azért, hogy megtudjuk, miként vélekednek a közösségek a világban ezekről az egyenlőtlenségekről, hiszen ez részletezve van az ez évi Edelman Trust Barometer jelentésében, amelyet – mint minden évben – Davosban mutattak be. Sok országban a kormányzatba, a médiába és az üzleti szektorba vetett bizalom tovább csökkent, az Egyesült Államok indexével együtt, amely jelenleg a globális index alsó negyedében helyezkedik el. A másik végletről beszélve a technológia továbbra is a legmegbízhatóbb ipari szektor marad a maga 75%-ával, ezt követi az oktatás, az szakértői-tanácsadói szektor és a közlekedés. A vezérigazgatók hitelessége 7 %-al nőtt, így összességében 44%-ra növekedett, valamint a megkérdezettek több mint kétharmada mondta, hogy a vezérigazgatók vezetését szeretnék látni olyan kérdésekben is, mint a politikai vagy irányelvi változások.

Betekintés a 2018-as évbe – folyamatos gazdasági növekedés, a cselekvés rövid szakasza és a széttöredezett politikai világ

 

Az IMF által kezdeményezett fórumon bemutatott 2018-as világgazdasági kilátások optimista képet nyújtottak. A 2017-es év az utóbbi 7 év legerősebb globális gazdasági növekedését érte el, és a világgazdaság 2018-ban várhatóan további 3,9%-kal fog növekedni – ez magasabb, mint az októberi 3,7%-os előrejelzés erre az évre. A világ leggyorsabban növekvő gazdasága 2018-ban India lesz az előrejelzések alapján, 7,4%-os növekedéssel.

 

Az indiai miniszterelnök, Nerendra Modi, nem csupán a közgazdaságtanra összpontosított a nyitóbeszédében, de kitért az éghajlatváltozásra is, mint „az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélyre”. Modi miniszterelnök a globális civilizációk kihívásainak egyikeként ejtett szót a terrorizmusról és a globalizáció elleni harcról. Risalat Khan, egy fiatal, a klímaváltozás ellen küzdő aktivista egy komoly figyelmeztetést fogalmazott meg, amikor kijelentette, hogy „a globális vezetőknek mindössze három évük van, hogy lépéseket tegyenek, mielőtt a környezetszennyezés egy olyan visszafordíthatatlan szintet érne el, amellyel kudarcra ítélnék a jövő generációit”.

Az idei 340 politikai vezető jelenlétével rekordszámú államfő látogatott el Davosba. Szinte minden államfő, aki beszélt a fórumon – beleértve Theresa May miniszterelnököt, Angela Merkel kancellárt, Emmanuel Macron elnököt és Justin Trudeau miniszterelnököt –elkötelezte magát a nyitottság és az együttműködés mellett. Donald Trump elnök a záróbeszédében hozzátette, hogy „Amerika az első, de nem az egyedüli”.

 

WBCSD Davos-ban

Büszke voltam arra, hogy a WBCSD egy héten belül hat eseményt rendezett meg Davos-ban, ezek fókuszai az élelmiszerektől, pénzügyektől és a zéró kibocsátású mobilitástól kezdve a környezetvédelmi, szociális és kormányzati (ESG) szempontok vállalati kockázatkezelési rendszerekbe történő integrálásáig minden területet lefedtek. Külön hírlevelet tettünk közzé a weboldalunkon Insider Perspective néven, amely további részleteket tartalmaz ezekről az értekezletekről.

Egyelőre ezt a magas szintű összefoglalót szerettük volna megosztani valamint a Davosban közzétett jelentéseket és projekteket. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a vállalatokkal azért, hogy biztosítsuk az üzleti szféra vezető szerepét az előttünk álló teljes rendszer szintű átalakulások során.

 

Üdvözlettel:

Peter Bakker
President & CEO, WBCSD

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?