A nők és az éghajlatváltozás

Konferencia a Francia Nagykövetség, a Budapesti Francia Intézet, a Marokkói Királyság Magyarországi Nagykövetsége és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség/Hungarian Women’s Lobby szervezésében
2016. december 9.
Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

„…mivel valódi nemek közötti egyenlőség nélkül nem lehet éghajlati igazságosság, és mivel az egyenlőtlenségek felszámolását és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet nem szabadna ellentmondásnak tekinteni…”

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság jelentése a nőkről és a klímaváltozásról (2011/2197(INI)), Európai Parlament, 2012. március 9.)

A föld népességének fele nőkből áll, a politikai döntésekben való részvételük mégis alacsonyabb a férfiakénál. Ez a megállapítás a környezetvédelem területén is igaz, pedig világviszonylatban a nők a leginkább veszélyeztetettek, emellett sokkal jobban ki vannak téve a klímaváltozás következményeinek már eleve abból adódóan is, hogy elsődleges szerepet töltenek be a családban, az oktatásban és az egészségügyben.
Franciaország és Marokkó, a COP21 és COP22 fogadó országai, a klímatárgyalások során kifejezték szándékukat, hogy általában nagyobb hangsúlyt kapjon a nők szerepe, valamint tapasztalatuk és tudásuk fontossága. Franciaország fejlesztéspolitikája középpontjába helyezte a női-férfi egyenjogúsággal és a nők jogaival kapcsolatos kérdéseket. Ez a téma kerül górcső alá a konferencián. A nők nagyobb bevonása a politikai döntéshozatalba összehangoltabbá teheti-e a közpolitika összes érdekeltjét? Milyen szerepet játszhatnak a nők az éghajlatváltozással kapcsolatos figyelemfelkeltésben?

Program
9.00 Megnyitó Párizs és Marrákes után : mozgósítás az éghajlat és a nemek egyenlősége körül

Anne-Marie Maskay, Első Tanácsos, Francia Nagykövetség

Nezha Riki, misszióvezető-helyettes, Marokkói Királyság Magyarországi Nagykövetsége

Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

9.30 – 10.30 Panel Női-férfi egyenjogúság mint eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben

Serge Rabier, szociodemográfiai szakember, a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács tagja, a Párizs-Berlin Virchow-Villermé Közegészségügyi Központ kutatója

Hakima El Haite, miniszter, Energiaügyi, bányászati, vízügyi és környezetvédelmi Minisztérium (videóhívással) (szervezés alatt)

Csaba Kőrösi, igazgató, Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága (szervezés alatt)

Emmanuelle Pinault, a Városi diplomácia és politikai elkötelezettség igazgatója, C40 Cities Climate Leadership Group

10.30 – 11.00 Vita

11.00 – 11.30 Szünet

11h30 – 11h50 Konferencia (angol nyelven): Climate change: a view from the IPCC

Ürge-Vorsatz Diana, a Center for Climate Change and Sustainable Energy Policy igazgatója, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) 3. számú munkacsoportjának társelnöke

11.50-13.00 Kerekasztal Hogyan hívjuk fel a figyelmet az éghajlatváltozásra? Beszámolók a klímaváltozás elleni küzdelemről :

Joós Andrea, biológiatanár, a Klímanagykövetség tagja

Miriam Ekiudoko, Ebony African Organization elnöke

Szabó Rebeka, Zugló Őnkormányzata alpolgármestere

Moderátor: Sáfrány Réka, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa és a European Women’s Lobby tagja

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással

Információ és registráció: Jana Gottfriedova, j.gottfriedova@inst-france.hu

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?