„Rajtunk múlik, hogy elbukunk vagy sikerrel járunk”, avagy mit tehetnek a fenntartható fejlődésért „A jövő vezetői”?

Mit tanultunk az idei év során a fenntarthatóságról? Mit tudunk tenni vezetőként azért, hogy fenntarthatóbbá tegyük a cégünk működését? Mire van szükség ahhoz, hogy valód változásvezetők lehessünk? Mitől működik egy jó fenntarthatósági kezdeményezés? – ezekről a kérdésekről beszélgettünk „A jövő vezetői” tehetségprogram utolsó szakmai napjának 2020. szeptember 24-én, a nap házigazdája a Budapest Airport volt. A résztvevők tagvállalataink vezetőiből álló zsűri előtt bemutatták projektmunkáikat és rövidfilmjeiket, valamint összegezték a vállalati fenntarthatóságról tanultakat.

Délelőtt a résztvevők bemutatták az Action 2020 Élelmezés és biodiverzitás célkitűzéseinek megvalósításáért megtervezett projektjavaslataikat, melyeket egy perces rövidfilmekként az október 8-i üzleti ebédünkön tagságunk és vendégeink is megismerhetnek majd. A projektek formájában feldolgozott témák között volt környezeti terhelés csökkentése az egész értékláncon keresztül, a személyes táplálkozási szemléletformálás szakértők bevonásával workshop formájába, a kistermelőket és vásárlókat közösséggé formáló applikáció, a magyarországi élelmiszerpazarlás csökkentése és a speciális étkezési igényű emberek segítése a megfelelő étteremválasztás során, melyekre a tagvállalataink vezetőiből álló szakmai zsűri adott építő visszajelzéseket. Köszönjük a projektmunkák zsűrijének, Kelemen Attilának, a ProSelf International elnök-vezérigazgatójának, Lukács Ákosnak, a Deloitte fenntarthatóságért és klímaváltozásért felelős szenior menedzserének, Márta Irénnek, a BCSDH igazgatójának, Solti Andreának, a Shell Igazgatóságának elnökének és Pesti Tímeának, a LeasePlan vezérigazgatójának a munkáját és szakmai támogatását.

Dr. Schillinger Attila, a Széchenyi Alapok Marketing és fenntarthatósági igazgatója átfogó előadásában a legnagyobb klímakonfliktusról beszélt, az ESG fontosságáról és a klímaváltozás, a polarizáció és a közösségi média Bermuda háromszögéről. Előadását a fenntartható technológia gondolatával zárta: „A technológia van az emberért és nem fordítva”.

A következőkben Katona Sarolta, a Budapest Airport Zrt. Fenntarthatósági vezetője, és a BCSDH Elnökségi tanácsadó testületének „A jövő vezetői” Alumni tagja osztotta meg, hogy hogyan segítette munkáját a tehetségprogramban szerzett tudás, tapasztalat és hogyan tudta hasznosítani a program során tanult ötleteket, gyakorlatokat vállalatánál. Sarolta kihirdette „A jövő vezetői” tehetségprogram 2020-as évfolyamának Alumni vezetőségi tagját is. Bohn Márton, a Shell Road Transport Compliance Coordinatorát. Gratulálunk Mártonnak!

Ezt követően Galambos Vanda, a BASF Hungária Kft. Kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezetője mutatta be azt az alulról szerveződő BASF Fenntarthatósági munkacsoportot, melyet a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjában végzett munkatársak kezdeményeztek több évvel ezelőtt. A munkacsoport célja a munkatársak fenntarthatósági szemléletformálása és aktivitásának növelése.

A nap folytatásaként a résztvevők egy kvíz segítségével ismételték át a BCSDH vezetői ajánlásának 7 pontját. „Változásvezetőket keresünk és képzünk” – mondta Szederkényi Zita, „A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője, emellett megosztott olyan ötleteket és lehetőségeket, amivel a résztvevők vállalatvezetőiteket is tudják segíteni abban, hogy sikeres fenntarthatósági kezdeményezéseket indítsanak. A fenntarthatóságban fontos, hogy a lehetőséget lássuk meg és ne csupán a nehézségeket.

Ezt követte a vezetői interjú, melyben a résztvevők Chris Dinsdale-lel, a Budapest Airport vezérigazgató-helyettesével beszélgettek a fenntarthatóság kihívásairól, a család fontosságáról és a pandémia legnagyobb tanulságairól.

Márta Irén, a BCSDH igazgatója a program zárásaként útravalóval látta el az immár fenntarthatóságban jártas vezetőket.

A programmal 39 résztvevő előtt nyílt ki az ajtó, hogy fenntartható szemléletmóddal egy gazdagabb, értékesebb környezetet teremtsenek életük minden pontján. A megszerzett komplex gondolkodásmód végigkíséri majd őket a jövőben megoldandó problémák során, így fenntartható, felelős gondolkozásukkal pozitív hatással legyenek vállalataik működésére és környezetükre is.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?