Soha nem volt még ilyen fontos a fenntartható ellátási láncok kialakítása – az Action2020 vállalatvezetői kerekasztalbeszélgetések témája az Élelmezés és Természet volt

A fenntartható élelmezési rendszerek kialakítása jelentheti a kulcsot az emberek és a bolygónk egészségének megőrzéséhez. A jelenlegi iparszerű élelmiszer- és mezőgazdasági termelési rendszer nem fenntartható, ezért átalakításokra van szükség mind gondolkodásban, mind pedig a módszerek terén. A pandémia helyzet rámutatott  ezen rendszerek fontosságára és sérülékenységére, sokat kell tenni, hogy valóban ellenállóak és rugalmasak, azaz fenntarhatóak legyenek.

Májusban és júniusban került sor a BCSDH három exkluzív kerekasztal-beszélgetésére, a helyzetre való tekintettel virtuális formában, közel 40 vállalatvezető részvételével. A megbeszélések célja az volt, hogy meghatározzák azokat az élelmezéssel és természettel kapcsolatos fókuszterületeket, ahol a BCSDH konkrét ajánlásokat és akciókat tud megfogalmazni az üzleti szektor számára. Az online kerekasztal-beszélgetés virtuális házigazdái a BCSDH három tagvállalata, a Nestlé Hungária Kft., a SIÓ-Eckes Kft. és a TESCO-Globál Áruházak Zrt. voltak.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az élelmiszer ellátórendszerek átláthatóságának, ellenállóképességének növelése és az innovatív vállalati megoldások támogathatják a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerekre való átállást. Ennek jelentős lépései a rövidebb és diverzifikált ellátási láncok kialakítása, az élelmiszerpazarlás minimalizálása a teljes értékláncban, valamint a természeti értékek sokszínűségének rehabilitációját és megőrzését szolgáló gazdálkodás és befektetések megvalósítása.

„Az élelmiszerláncokat is nehéz helyzetbe hozta a koronavírus, ráirányítva a figyelmet a nyitott rendszerek kitettségére és globális folyamatok problémáira, a biodiverzitás fokozottabb védelmére.
Ha tudunk tanulni a hibákból a pandémia után egy energia- és anyagtakarékos és klímabarát gazdaság kialakítása hozzájárulhat az ellenállóbb gazdaság felépítéséhez. Jelentős potenciál rejlik a rugalmasabb, rövidebb ellátási láncok kialakításában, valamint az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésében és a jogszabályi megfelelésen túlmutató, a természeti értékek védelmét szem előtt tartó gazdálkodás kialakításában.” –
mondta el felvezető előadásában Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke, az Alteo Group vezérigazgatója.

A BCSDH célja, hogy az október 8-i éves üzleti ebédjén és az erre az alkalomra megjelenő kiadványban olyan ajánlásokat és akciókat fogalmazzon meg az üzleti szektor számára az élelmezés és a természet területén, ahol valódi hatást tudnak elérni a vállalatok, valamint olyan üzleti megoldásokat mutasson be, amelyek könnyen adaptálhatók más vállalatok számára is.

Az Action 2020 program 2020-eas főtámogatója a Nestlé, kiemelt támogatója a Deloitte, az E.ON és a McDonald’s, támogatói pedig: Alteo, Essity, Folprint, HungaroControl, HVG, MOL, Rossmann, Unilever.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?