Számít a jelentéstétel! – A WBCSD új kutatása a nem-pénzügyi jelentéstétel hatékonyságának javítása céljából

Szembesülve a még soha nem látott globális, regionális és helyi fenntarthatósági kihívásokkal, az átlátható és hatékony nem-pénzügyi jelentéstétel még sürgetőbb feladattá vált. Az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) és a Radley Yeldar „Számít a jelentéstétel” címmel a világ eddigi legnagyobb független kutatása keretében vizsgálta a vállalati nem-pénzügyi jelentéstétel gyakorlatát, melynek eredményeit 2013 novemberében publikálták.

„Számít a jelentéstétel” című kiadványt a WBCSD ősz tanácskozásán mutatták be Isztambulban, amelyben rávilágítanak a hatékony nem-pénzügyi jelentéstétel fontosságára, továbbá a jó gyakorlatok megosztását ösztönző inspiráló példák tárházát tárják az olvasók elé. A tanulmány egyben ajánlásokat is tartalmaz, hogy miként lehetne a vállalati jelentésekkel rövid, közép és hosszú távon értéket teremteni az érintettek, érdekelt felek számára.

A WBCSD kvalitatív értékelési szempontok alapján 175 tagvállalatának fenntarthatósági jelentését vizsgálta meg annak érdekében, hogy azonosítsa a hatékony jelentéstétel gyakorlatait. Megállapításaival nem csak a tagvállalatainak, de a tágabb társadalom számára is hasznos segítséget kíván nyújtani. A kutatás rávilágított, hogy miközben rengeteg kiváló gyakorlat van a jelentéstétel kapcsán, mégis sok fejlődési lehetőség marad kiaknázatlanul, amelyekkel a jelentéseket még hatékonyabbá lehetne tenni – gyakran egyszerű, gyors és költségtakarékos intézkedések révén.

Peter Bakker, a WBCSD elnöke hozzátette: „A jelentéstétel gyakorlatát meg kell változtatni, hogy a vállalatokat a valóban fontos szempontok alapján értékeljék, és pozitív megkülönböztetést kapjanak a jobb fenntarthatósági teljesítményt nyújtó cégek.”

Az új tanulmány a legfrissebb jelentéstételi útmutatókat és trendeket is figyelembe veszi, mint például a Global Reporting Initiative (GRI) G4 útmutatóját, továbbá az Integrált Jelentéstétel Útmutató friss tervezetét is. Nem állíthatjuk, hogy a vállalatok leginkább az integrált jelentéstételt választanák fenntarthatósági teljesítményük bemutatására egyelőre még; a kutatás is azt mutatja, hogy a cégek többsége a GRI útmutatót használja jelentése elkészítéséhez, az Integrált Jelentététel Útmutató viszont egyre több figyelmet kap.

A tanulmány szerint azok a vállalati jelentések hatékonyak, amelyek lekötik az olvasók figyelmét és eltalálják az olvasók igényeit, ezért a kutatási jelentés egy kiemelt fejezete foglalkozik a jelentéseket használók tapasztalataival.

Ben Richards, a Radley Yeldar fenntarthatósági vezetője szerint: „A hatékony jelentéstétel szempontjából kulcsfontosságú, hogy megértsük a jelentés célközönségének igényeit. A legjobb jelentések a változások katalizátorává válhatnak, ezért is fontos ez az új tanulmány, amely azt mondja, hogy inkább a »hogyan« számít a »mit« helyett.”

A sok szempont közül a lényegesség elve válik a hatékony jelentéstétel fontos alapkövévé. A pénzügyi jelentések gyakorlatában már alkalmazott alapelv, a lényegesség segít abban, hogy a vállalatok a stratégiai fontosságú megközelítést alkalmazzák, amelyek alapján a befektetések és beruházások döntései születnek és az erőforrások elosztása történik.

A WBCSD sürgeti az üzleti szektor szereplőit, hogy a hatékony jelentéstelen keresztül az Action 2020 kezdeményezés során azonosított globális prioritásoknak megfelelő megoldásokat találjanak és a Vision 2050 szerinti „valós költség, profit és érték” irányában haladjanak. Annak érdekében, hogy a meglévő üzleti játékszabályokat módosítsák, a WBCSD olyan eszközök fejlesztésén fog dolgozni tagvállalataival, amelyek révén a fenntarthatóságot megfelelően tudják integrálni a kockázat- és értékmenedzsment módszerekbe. Mindezt együttműködve a szabályozókkal és a befektetési szakértőkkel.

További információk:

További információ a WBCSD munkájáról a jelentéstétel és befektetések terén itt olvasható angol nyelven: reporting and investment.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?