Új fejezetet nyitott az üzleti szektor

40 cég csatlakozott és már 20 konkrét üzleti megoldás született a hazai  legégetőbb fenntarthatósági problémákra az Action 2020 Magyarország program keretében.

Közel 20 %-os munkanélküliség a fiatalok körében, 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, hazánkban már most érezhető a 2050-re prognosztizált 2°C-os felmelegedés. Ezek olyan tények, melyek a hosszú távon és felelősen gondolkodó vállalatokat azonnali cselekvésre kell, hogy ösztönözzék.

„Az üzleti szektornak már vannak megoldásai”. Ezzel a címmel mutatta be Salgó István, az ING Bank vezetője, a GDP közel 30%-át adó vállalatok vezetőit tömörítő, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnöke 2015. november 19-én, Budapesten az Action 2020 Magyarország program új fejezetét.

„A tudomány állásfoglalása egyértelmű és már túl vagyunk azon, hogy kételkedjünk; már tudjuk, hogy nagy a baj. Az éghajlat változik. De sem az üzleti világ, sem a kormányok nem tudnak egyedül szembe nézni ezzel a kihívással – együtt kell ezen dolgoznunk. Azt gondolom, hogy az üzleti szféra képes a változások élére állni és olyan megoldásokat kidolgozni, véghezvinni, amelyek segítenek a társadalmunknak egy alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságba való egyre sürgetőbb átmenetben.  Egy ambiciózus klíma cselekvési terv a legnagyobb gazdasági lehetőség az üzleti szféra számára a közeljövőben.” – hangzott el Peter Bakker az Üzleti Világtanács (WBCSD) elnökének előadásában, aki most először látogatott Magyarországra, hogy találkozzon azokkal a vállalatvezetőkkel, akik változásvezetőként élére állnak a magyarországi programnak. Látogatásának különös hangsúlyt ad, hogy a világ már most a decemberi Párizsi klímacsúcsra figyel, ahol a WBCSD elnökeként több, mint 200 globális tagvállalatát és számos lokális tagszervezetét maga mögött tudva képviseli az üzleti világot a tárgyalásokon.

Két év alatt közel 150 tudományos, civil és vállalati szakértő és vállalatvezető aktív részvétele, 10 szakértői műhelymunka, 8 vezérigazgatói kerekasztalbeszélgetés, 20 makro szintű cél, 77 hatásmérő indikátor és 40 formálisan csatlakozott vállalat, 20 kész üzleti megoldás, ez az Action 2020 Magyarország program rövid mérlege. A folyamat elindult, a vállalatok csatlakozása folyamatos és egyre bővül azon üzleti megoldások köre is, amelyek inspirációt jelenthetnek más vállalatok számára

„Az Action 2020 Magyarország program hatása ugyanakkor sokrétű. Nem csak a konkrétan összegyűjtött üzleti megoldások, valamint a csatlakozott vállalatok gyakorlatainak eredményei mozdítják elő a fenntarthatóságot, hanem önmagában már a program folyamata is. Hiszen annak alapja a párbeszéd, a közös gondolkodás, a látókörbővítés, továbbá a szokásos üzletmenet folyamatos megkérdőjelezése.” – emelte ki Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, az Action 2020 munkacsoport vezetője.

A BCSDH hisz abban, hogy a hatásos fenntarthatósági megoldások pozitív változáshoz vezetnek, és amelyek elindítói és megvalósítói fontos változásvezetők.

Közülük öten vettek részt az eseményen megrendezett panelbeszélgetésen:

  • Dr. Fábián Ágnes, ügyvezető igazgató, Henkel Magyarország Kft.
  • Dale A. Martin, elnök-vezérigazgató, Siemens Zrt.
  • Gazsi Zoltán, ügyvezető igazgató, eisberg Hungary Kft.
  • Simon Anita, cégcsoport igazgató, Biofilter Zrt.
  • Török László, ügyvezető igazgató, Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy az Action 2020 Magyarország programhoz való csatlakozásuk, vállalatuk, de saját személyük elkötelezettségét is mutatja a fenntarthatóság irányába úgy a külső környezet, mint a vállalat dolgozói felé.

Beszélve saját vállalatuk üzleti megoldásáról, mindannyian hangsúlyozták, hogy a „szokásos üzletmeneten túlmutató” megoldásokat találni elég nagy befektetés, mind időben, mind erőfeszítésben, de mindez megtérül, hisz új energiák, kreativitás szabadul fel és olyan új megoldások születhetnek, amelyek a vállalatot határozott versenyelőnyhöz juttathatják a piacon.

További részleteket az Action 2020 programot bemutató, a rendezvényen kiosztott kiadványban illetve a www.action2020.hu oldalon találnak.

Letölthető sajtóanyag: sajtokozlemeny_Action2020_2015_nov_19_BCSDH_üzleti_ebed

Peter Bakker prezentációja: Hungary Final Version

Az eseményen készült képek itt érhetőek el.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?