Valóban történelmi megállapodás született a COP28 Klímacsúcson? És mi segíti a vállalatokat, hogy teljesítsék a klímacélokat?

A március 7-i, nagy érdeklődéssel kísért Race to Zero munkacsoporton, melynek a Bay Zoltán Kutatóközpont volt a házigazdája, számos izgalmas szakmai kérdés felmerült.

Először Dr. Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium Klímaügyekért és Klímadiplomáciáért Felelős Utazó Nagykövete számolt be a COP28 Klímacsúcsról, amelyen természetesen ő is részt vett. Megerősítette, hogy valóban történelmi megállapodás született a fosszilis energiahordozók kivezetéséről szóló döntéssel, de sok a tennivaló még, hogy valóban elérjük a klímasemleges működést. Előadásában átfogó képet kaptak a résztvevők az eredményekről és az előttünk álló kihívásokról.

 

A Bay Zoltán Kutatóközpont részéről először Chrabák Péter, a Körforgásos Gazdaság kutatási szakterület vezetője ismertette a cég egyedülálló, a fenntarthatóságra fókuszáló kutatási tevékenységét, amely az anyagtudománytól, a mezőgazdaságon és az energián át a hulladék témakörig terjed.

 

 

Dr. Vida Ádám, a cég divízió igazgatója olyan projekteket mutatott be, amelyek kimondottan a karbonkibocsátás csökkentését teszik lehetővé, hallhattunk többek között a szintetikus üzemanyagokról, a zöld acélról vagy éppen az akkumulátorcellákban használható újgenerációs anyagcsaládról.

Ezt követően Nagy Andrea, a BCSDH Race to Zero szakmai projektvezetője beszélt az idei évi programtervről, majd bemutatta a magyarul most megjelent „Vállalatvezetői Útmutató a klímaváltozással kapcsolatos vállalati teljesítmény- és elszámoltathatósági rendszerhez (CPAS) c. kiadványt, amelyet a Világtanács dolgozott ki, és a hiányzó kapocs a pénzügyi rendszer és a klímaváltozással kapcsolatos üzleti átalakulás között.

Az eseményt Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója vezette és moderálta.