Vízipari szakmai program Koppenhágában a BCSDH társszervezésében – Budapest Water Summit hivatalos kísérő rendezvénye

A Koppenhágai Magyar Nagykövetség a dán zöld technológiák nemzetköziesítésére és a jó gyakorlatok bemutatására hivatott State of Green dán szakmai szervezettel közösen, a BCSDH társszervezésében 2 napos szakmai programot hirdetett október 3-4-re, Koppenhágába, ahova a hazai vízipar szereplőit várta.
A téma aktualitását a BCSDH Action 2020 programjának idei víz fókusza és az októberben megrendezésre kerülő Budapest Water Summit adta, melynek hivatalos kísérő rendezvénye is volt.

 

A rendezvény célja az volt, hogy a víziparban és a zöld technológiák területén tevékenykedő magyar vállalatok és intézmények jövőbeli üzleti lehetőségek és jó gyakorlatok elsajátítása érdekében kapcsolatokat építsenek ki a világviszonylatban e téren vezető dán cégekkel, valamint megismerkedjenek a zöld technológiák alkalmazásában élen járó Dánia fenntarthatóságot támogató intézményrendszerével és módszertanával.

A program fő témái a csatorna- és vízvezeték rekonstrukció; a szennyvíz-, ivóvízkezelés és újrahasznosítás valamint a csapadékvíz kezelés a klímaadaptáció jegyében voltak.

A programon résztvevő BCSDH tagvállalatok és partnerszervezetek vezetői és szakemberei olyan már megvalósult és adaptálható megoldásokkal, projektekkel ismerkedtek meg, mint például az energiapozitív szennyvíztisztító, vagy a CALL szervezésében megvalósuló számos klímaadaptációs megoldások, amelyek pl. a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék kezelésére születtek.

A látogatás során a delegáció konzultációt folytatott a State of Green nevű szakmai szervezetnél, melynek küldetése a dán zöld technológiák és kompetenciák beemelése a nemzetközi szakmai dialógusba. A küldöttség egyben konzultált a DRIP (Danish partnership for Resource and water-efficient Industrial food Production) nevű szervezet képviselőjével, valamint megtekintette az avedøre-i BIOFOS szennyvíztisztító telepet és a brøndbyi HOFOR vízművet. A klímaadaptációs projektek és technológiák megismerése jegyében szakmai eszmecserére került sor a CALL Copenhagen telephelyén, valamint a delegáció tagjai megvalósult urbanizációs projekteket tekintettek meg szakmai vezetéssel Koppenhágában. A Nagykövetségen üzletember találkozó keretében találkoztak potenciális dán partnereikkel a magyar vállalatok, itt a résztvevők számára egyben bemutatásra került a 2019 októberében megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó.

A delegációs tagok visszajelzéséből kiderült, hogy a szakmai programon látottak és hallottak egyrészt megerősítették őket bizonyos, már elindított fejlesztésiket illetően, másrészt több téren is (pl. csapadék elvezetés, költséghatékony vízlágyítási technológiák) inspirációt merítettek a dániai megoldásokból. A legtöbb visszajelzésben elismerésre került az egyes dániai programok széles társadalmi támogatottsága, az összefogás minősége, illetve a projektek, tudás és intézmények bemutatásának, szemléltetésének magas minősége.

Több vállalat is jelezte, hogy ígéretes együttműködések is indultak a koppenhágai találkozások kapcsán.

A résztvevők: Dr. Bartus Gábor (NFFT), Eszes Zsolt (INWATECH), Kocsány János (Graphisoft Park SE), Kovács Károly (BDL), Kovács Lajos (ATEV/ Klímabarát Települések Szövetsége), Kustán Dániel (Eisberg) , Ligeti Gábor (HEINEKEN Hungária) és Márta Irén (BCSDH)

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?