BCSDH Felmérés 2014 – Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért kiemelt célja, hogy a „Vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című
Ajánlást aláíró vállalatok körében minden évben elkészítsen egy olyan felmérést, amelyből megismerhetőek az aktuális. fenntarthatósági trendek, eredmények és jó gyakorlatok. Bár a felmérés statisztikailag nem reprezentatív, úgy véljük, az eredmények fontos jelenségekre hívják fel a figyelmet, hiszen hazánk vállalati fenntarthatóság terén meghatározó vállalatainak, vezetőinek a tapasztalatait, véleményét és várakozásait tükrözik.
Fejlődés ugyan érzékelhető, ugyanakkor látszik, hogy a kihívások száma és nehézségi szintje is fokozódik, egyes akadályozók megszüntetése a várakozásokhoz képest nehezebbnek tűnik.
Vitathatatlan, hogy a gyors és folyamatos változást jól tűrő, rugalmas vállalkozásokra és üzleti modellekre van szükség. Az erre való áttérés pedig nehéz és komplex folyamat, amiben az első számú vezetők elkötelezettsége, a tulajdonosok támogatása és az érintettekkel folytatott sikeres párbeszéd és együttműködés kulcsfontosságúnak tűnik.
Optimistán tekintenek a vállalatvezetők – és jómagam is – a jövőbe, hiszen meggyőződésük, hogy a fenntartható életforma általánossá és elfogadottá tehető. A kihívások megoldására egyre több technológiai és tudományos eredmény áll rendelkezésre, amelyek hasznosítását hatékonyabbá kell tennünk. Ehhez azonban számos akadályt kell legyőzni, többek között a rövid távú szemlélet alapján meghozott üzletidöntések gyakorlatát is.
A felmérés eredményei és a BCSDH egész éves munkáját tekintve megerősítve érzem, hogy a Vezetői ajánlás hét pontja valóban a legfontosabb területeket és feladatokat ragadja meg.
Bízunk benne, hogy szakmai munkánk révén, különösképpen az Action 2020 programon keresztül valódi megoldásokat találunk és mutatunk az üzleti szféra számára.