3000 gólyapár fészkelhet az E.ON oszlopain

Több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a viharban megrongálódott fészkeket pedig újjáépítik.

Az E.ON több százmillió forint értékű madárvédelmi fejlesztésekkel teszi biztonságosabbá hálózatát, ennek részeként a gólyákat védő fészktartókat szerelnek fel az energiavállalat szakemberei.

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az energiacég. Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. A viharban megsérült vagy leomlott fészkeket lebontják, és megerősítve építik újjá. Az E.ON által biztosított fészektartókra a Nemzeti Parkok természetőrei hajlékony vesszőből font fészekalapot erősítenek, hogy vonzó legyen a fészek a madarak számára.

A gólyák előszeretettel építik akár egy méternél is magasabbra fészkeiket, melyek súlya elérheti a több mázsát. Ez veszélyt jelent a madarakra és az áramhálózatra egyaránt. A természetvédelmi szakemberek ilyenkor az E.ON segítségével fészek-kikönnyítést végeznek, hogy a madarak biztonságosabban fészkelhessenek, és az áramellátást se veszélyeztessék. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és pest megyei áramhálózati oszlopain. A legnagyobb Pest megyei hulladéklerakónál, a gólyák kedvelt táplálkozóhelyén pedig föld alá kerülnek a vezetékek.

A gólyák és más ragadozómadarak – vércsék, héják, baglyok – védelmében az E.ON a korábbiakhoz hasonlóan az idei őszi-téli szezonban is folytatta azokat a hálózatfejlesztéseket, melyek a fészkek, illetve a vadász- vagy táplálkozóhelyek környezetében lévő hálózati elemek madárbaráttá tételét szolgálják. A burkolt szigetelések, hosszú feszítőszigetelők, madárkiülők és szárnyterelők alkalmazásával az oszlopokat biztonságos kiülőpontként használhatják prédájukra lesve a ragadozómadarak. A 2024-es év madara, a kerecsensólyom számára pedig újabb költőládákat helyez ki az energiacég.

Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

A madárbarát hálózati munkák egész évben folyamatosak, csak az utóbbi hónapokban száznál több helyen végzett az E.ON ilyen jellegű hálózati beavatkozást. A 2023-24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései az E.ON Hungária Csoport területén többszáz millió forintos költséggel járnak, melyet egészében az energiacég finanszíroz.