35 százalékkal kevesebb élelmiszer-hulladék a Tescónál

Az áruházlánc idén is nyilvánosságra hozta a közép-európai működése során keletkező élelmiszer-hulladékról szóló jelentését, amelyben kiemelkedő eredményekről számolt be: a Tesco Magyarországon egy év alatt 35 százalékkal csökkentette az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és több mint 7000 tonna élelmiszeradományt juttatott el a rászorulókhoz.

A Tesco meggyőződése, hogy ami mérhető, az kezelhető. Éppen ezért Közép-Európában a kiskereskedelmi vállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra adatait az élelmiszer-hulladékról. A tavalyi első riport után az idei jelentés már a változásokat is mutatja: a Tesco magyarországi működése során a 2017/18-as pénzügyi évben az élelmiszer-hulladék mennyisége 35 százalékkal, 14 991 tonnáról 9 764 tonnára csökkent.

Az áruházlánc a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével évek óta keményen dolgozik azon, hogy egyetlen falat emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba. Törekvésük hatékonyságát eredményeik is tükrözik: A 2017/18-as pénzügyi évben a Tesco Magyarország több, mint 913 811 tonna élelmiszert értékesített, amiből 17 436 tonna felesleg keletkezett. Ebből 10 536 tonna volt emberi fogyasztásra is alkalmas, amiből több, mint 7000 tonnát juttattak el rászorulókhoz és 351 tonnát használtak fel állati takarmányként. Ezzel Magyarországon a fogyasztásra alkalmas élelmiszer-felesleg 66 százalékát hasznosították élelmiszeradományként.

 

A Tesco célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruháza készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget. Magyarországon már több mint 140 áruház adományoz napi szinten már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszert a rászorulóknak.

 

A Tesco riportja a működése során keletkező élelmiszer-hulladékról az alábbi linken érhető el:

http://www.tescomagyarorszag.hu/hu/közösségek/élelmiszer-pazarlás-elleni-küzdelem/elelmiszer-hulladek-jelentes

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?