Az élelmiszerhulladék újrahasznosítás jövője

Az éttermekben és egyéb vendéglátó egységekben keletkező élelmiszerhulladékok begyűjtése és újrahasznosítása a 2004-es Európai Uniós csatlakozás óta működik Magyarországon. Bár az élelmiszerpazarlás visszaszorítására számos kampányt indítottak, a keletkező élelmiszerhulladékok mennyisége továbbra is meghatározó. A feldolgozási folyamotok hatékonyabbá tétele, modernizálása elengedhetetlenné vált a hulladékok megfelelő előkezelése érdekében.

A Biofilter Környezetvédelmi Zrt. az elsők között alakította át az élelmiszerhulladék-feldolgozó üzemét. Az általuk kifejlesztett robotcella forradalmasítja az élelmiszerhulladék feldolgozását ezzel segítve a minőségi biogáz alapanyagok előállítást.

Robotkar az élelmiszerhulladékok feldolgozásáért

Az új ipari robotkar óriási előrelépést jelent a vállalat élelmiszerhulladék-feldolgozási folyamatában. A cég lepsényi üzemébe napi szinten körülbelül 600-800 élelmiszerhulladékot tartalmazó, kék hordó érkezik. Ezeknek a kézi feldolgozását egészíti ki a robotkar.

A robot a beérkező élelmiszerhulladékot a hordóból a válogató és daráló rendszerbe irányítja. Az öntés után súlyméréssel képes meghatározni, hogy megfelelően kiürült-e a hordó, vagy szükség van-e extra segítségre az ürítéshez.  Amennyiben a megfelelően kiürült, úgy a hordót ráhelyezi az automata hordómosó berendezésünk szalagjára, ahol egy előmosással kitisztítják a hordóban maradt aprólékokat is, amit ezután visszavezetnek a daráló garatba, hogy ne vesszen kárba semmi.

A daráló garat első szakasza egy válogatószalag, ahol kézzel kerülnek szelektálásra az oda nem illő anyagok. Sokszor kerül a hordóba például kés vagy villa, ezért a szalagba beépítésre került egy fémérzékelő berendezés. A válogatószalagról a hulladék a darálóba ömlik, ami képes olyan apróra ledarálni az élelmiszerhulladékot, hogy a biogáz üzemekben hatékonyabban fel tudják használni.

A kiválogatott, ledarált élelmiszerhulladékot zárt, konténeres autókkal szállítják biogáz üzemeknek hasznosításra. A biogáz termelés eredményeként megújuló energia, villamos- és hőenergia képződik.

Az ipari robotkar képes naponta akár 1000-1200 hordó feldolgozását is elvégezni, így növelve meg az üzem kapacitását.