Kihívások és lehetőségek a hazai kkv szektor számára

,,2024-től új világ jön, nem szabad lemaradni” – hangzott el Ferenczi Gergely, az OPTEN Céginformációs igazgatójának előadásban a XIV. Magyar Fenntarthatósági Csúcson. A rendezvényt a PPKonferencia szervezte idén novemberben.

A 2024-es év jelentős változásokat hoz a vállalati környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás (ESG) területén. A bevezetésre kerülő szabályozások hatálya elsősorban a tőzsdei nagyvállalatokra és pénzintézetekre terjed majd ki, azonban közvetett hatásukat a kkv szektor is megérzi majd.

Példaként említhető a német ellátási lánc törvény, valamint a Scope 3 keretein belül történő indirekt kibocsátások mérése. Ezek a változások arra késztetik a kkv-kat, hogy felülvizsgálják üzleti folyamataikat, mivel a nem megfelelő ESG teljesítmény kizárást eredményezhet a beszállítói láncokból.

Összességében a kkv szektor számára az ESG szabályozások jelentős kihívást, ugyanakkor hatalmas lehetőséget is kínálnak. A korai adaptáció és proaktív hozzáállás kulcsfontosságú lehet a jövőbeli siker szempontjából. Most még ,megúszható’ feladatnak tűnhet, azonban érdemes figyelembe venni azokat a HR, PR, sales és marketing előnyöket, amiket a téma jelenthet egy cég számára.

HR szempontból – a munkaerőpiacra belépő generációk egyre nagyobb értéket tulajdonítanak a fenntarthatóságnak és az etikus vállalati kultúrának. Ezenfelül, az ESG elkötelezettség növelheti a munkavállalói elkötelezettséget és lojalitást, ami csökkenti a fluktuációt és javítja a munkahelyi morált.

PR és kommunikációs előnyök szempontjából az ESG szabályozásokhoz való alkalmazkodás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy pozitív képet alakítsanak ki magukról a nyilvánosság és az ügyfelek körében. A fenntarthatósági kezdeményezések és társadalmi felelősségvállalási programok kiemelése a vállalati kommunikációban erősítheti a márka hitelességét és a bizalmat.

Sales és marketing szempontból az ESG megközelítés új piaci lehetőségeket nyithat meg. Az ügyfelek és partnerek egyre inkább keresik azokat a szolgáltatásokat és termékeket, amelyek fenntartható és etikus gyártási, valamint üzleti folyamatokkal rendelkeznek.

Az ESG szabályozásokhoz való alkalmazkodásban az OPTEN platformja jelentős segítséget nyújt a hazai kkv szektor számára. A platform lehetővé teszi, hogy a vállalatok 65-70 kérdés alapján riportálják ESG teljesítményüket, ezzel akár javítsák besorolásukat. Az így kapott index értékét a nagyvállalatok és bankok is láthatják az OPTEN rendszerében, ami tovább növeli a transzparenciát és az üzleti lehetőségeket a kkv szektor számára.

AZ OPTEN az első hazai szolgáltató, akit a GRI, a világ legszélesebb körben alkalmazott fenntarthatósági keretrendszere auditált.