A Coca-Cola Magyarország bemutatja: Hogyan mentsünk meg egy szigetet?

A Coca-Cola Magyarország támogatásával a Szabadság-sziget megmentéséért indított 5 éves projekt lassan a végéhez ér, 2013. december 31-én hivatalosan is lezárul. A WWF Magyarország szakmai irányítása mellett megvalósult, az EU LIFE Nature programja által támogatott, 1,8 millió euró összköltségvetésű projekthez a vállalat közel 100 millió forinttal és a munkatársak sok óra szakmai és önkéntes munkájával járult hozzá.

A vállalat számára fontos, hogy fogyasztóik közül is minél többen értesüljenek fenntarthatósági és társadalmi felelősség vállalási kezdeményezéseikről. Ennek érdekében november első két hetében a Cinema City mozihálózat által vetített minden film előtt egy 30 másodperces spotot tekinthettek meg a nézők, amelyben összefoglalták a projekt eredményeit és felhívták a figyelmet közös kincsünkre, a Dunára.

Spot linkje: http://www.youtube.com/watch?v=5hAS86D6iB8&feature=youtu.be

A projektet nemrégiben választotta be az IEEP (Institute for Environmental Policy) egy olyan áttekintéshez esettanulmányul, ami Európa-szerte összesen 10 projekten keresztül mutatja be a Natura 2000 tárgyú EU-s finanszírozásokat. Indoklásuk szerint „A Szabadság-sziget esettanulmány kiválasztása az érdekes, összetett finanszírozási struktúrának, különösen a Coca-Cola vállalati részvételének köszönhető. Ez a projekt jól példázza, hogy a LIFE forrásai hogyan egészülhetnek ki innovatív módon más típusú forrásokkal.”

A Coca-Cola Magyarország elkötelezett a hosszú távon fenntartható fejlődés mellett. A vállalatcsoport működésének szerves részét képező társadalmi felelősségvállalási tevékenységünknek kiemelt területe a helyi közösségek, valamint a környezetvédelmen belül a felelős vízhasználat, a fenntartható vízgazdálkodás és a vizes élőhelyek védelme.

A felelős működés és vízhasználat túlmutat a termelési folyamatok átalakításán. Ezért döntött a Coca-Cola Magyarország úgy, hogy a WWF szakmai irányítása mellett elindítja a Szabadság-sziget rehabilitációját az élővilág  és a helyi közösség számára fontos értékek megóvása érdekében.

A 47 hektáros, Mohács melletti Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy különleges élőhely, amely a Dunára egykor jellemző élővilág egyik utolsó menedéke. A Szabadság-sziget mellékágában egy, a nyolcvanas években létrehozott keresztgát következtében megszűnt a folyamatos vízáramlás és megindult a gyors feltöltődés. Pangó vizében  a folyóvízi halak már nem találták meg életfeltételeiket, a sziget és a part közel állt az összeolvadáshoz, és mindez a parti szűrésű ivóvízbázisra is negatív hatással volt.

A Szabadság-sziget megmentésére összefogott az állami, az önkormányzati, a civil és a gazdasági szektor, és erőfeszítéseiknek köszönhetően 2008-ban elindulhatott a mellékág rehabilitációja. A projekt során a mellékágban lerakódott iszapot kikotorták, a feltöltődését okozó gátat pedig visszabontották.

A projektnek köszönhetően a mellékág újra változatos élővilágnak adhat otthont, a parti vízbázis Dél-Baranya településeit ellátó ivóvízkútjaiba pedig a Duna felől jobb minőségű víz érkezik. A környezeti tudatformálást fontosságát szem előtt tartva az egyedülálló élővilág bemutatására ártéri tanösvényt alakítottak ki. Emellett a program lehetőséget teremtett a a mohácsi szabad strand jövőbeni megújítására is. Maga a sziget a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, akik helyreállították rajta a háborítatlan ártéri ligeterdőt.

A projektről bővebb információ a www.szabadsagsziget.hu oldalon található.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?