A Daikin közzétette 2023-as globális fenntarthatósági jelentését

A Daikin közzétette 2023-as globális fenntarthatósági jelentését. A jelentés összefoglalja a Daikin világméretű ESG-adatait, és felvázolja a Daikin Csoport alapvető stratégiáját a fenntartható társadalom felé történő elmozdulásra üzleti tevékenységein keresztül. A jelentés angol nyelvű kiadása a Daikin Industries Ltd. (DIL), a Daikin Europe N.V. (DENV) japán anyavállalatának megbízásából készült, és a vállalatcsoport 2022-es pénzügyi eredményeit és jövőbeli terveit is tárgyalja.

Az elmúlt években világszerte a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekedtek. A Daikin a HVAC-R iparág egyik vezető vállalataként már 2019-ben bevezette a 2050-es környezetvédelmi jövőképét, amelyben elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást ér el termékeinek és megoldásainak teljes életciklusa során. A karbonsemlegesség elérése iránti elkötelezettség a vállalat Fusion 2025 elnevezésű 5 éves stratégiai irányítási tervének egyik fő témája. A terv idén májusban történt félidős felülvizsgálatakor a Daikin a meglévő tevékenységek mellett további intézkedéseket vezetett be. Az új célkitűzések között szerepel a nettó nulla CO2-kibocsátás elérése 2030-ra a Daikin valamennyi irodájában és gyárában, valamint a hőszivattyúk elterjedésének támogatása az európai fűtési piacon. A Daikin elkötelezett a Daikin Csoport növekedésének folytatása mellett, miközben vállalja felelősségét egy fenntarthatóbb társadalom építésében.

A 2023-as fenntarthatósági jelentés főbb pontjai

A TCFD keretrendszerrel összehangolt információközlés

A vállalat 2019-ben jóváhagyta az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TCFD) ajánlásait, elemzést végzett arra vonatkozóan, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat majd az üzleti tevékenységére, milyen kockázatokkal és lehetőségekkel kell számolni, és ezeket figyelembe vette a vezetési stratégiáiban és a kockázatkezelésében is.

Ebben a pénzügyi évben a Daikin előrejelzéseket készített a 2030-ra várható szén-dioxid-adóra vonatkozóan, mind a 4°C-os, mind az 1,5°C-os forgatókönyveket figyelembe véve, és bemutatta az ebből eredő pénzügyi hatást.
Karbonsemlegesség hőszivattyúkkal

A hagyományos “tüzeléses” fűtési módszerekkel ellentétben a hőszivattyús fűtés egyre nagyobb elismerést kap, mivel képes jelentősen csökkenteni a CO2-kibocsátást. A jelentés ezen része bemutatja a kulcsfontosságú kezdeményezéseket Európában, ahol a piac gyors növekedésnek indult, és felvázolja az elkövetkező üzleti terjeszkedési stratégiákat.

Humán tőke: az üzleti átalakulás előmozdítása a digitális átalakulás révén

A Daikin 2017-ben létrehozta az Információs és Kommunikációs Technológiai Főiskolát, hogy a digitális transzformációhoz szükséges belső tehetségeket kinevelje. A jelentés valós történeteket tartalmaz arról, hogy az egykori belsős diákok hogyan játszottak kulcsszerepet a különböző részlegeken a digitális technológia hasznosításával, ami új üzleti lehetőségek elindításához és a működési hatékonyság növekedéséhez vezetett.

A fenntarthatósági kezdeményezések eredményei a 2022-es pénzügyi évben

A jelentés átfogóan bemutatja a stratégiákat, a szervezeti felépítést, a teljesítménycélokat és a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó eredményeket az egyes ESG-területek tekintetében: Környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási területekre vonatkozóan.

Adatok

A különböző elméletek és politikák mellett számadatokat is tartalmaz a jelentés.

Részletes információk

A jelentés pdf formátumban nyilvánosan elérhető a Daikin weboldalán:  www.daikin.com/csr/report