Az Európai Parlament javított a termékcsomagolások újrahasznosíthatóságára vonatkozó szabályokon, de kockáztat az újrahasznosított műanyagtartalommal kapcsolatban

Az Európai Parlament a napokban elfogadta a termékcsomagolásról és a csomagolási hulladékokról szóló rendelet (PPWR) javaslatát. „Ez fontos és régóta várt előrelépést jelent a jogalkotási folyamatban. Ezzel megváltoztathatjuk a termékek csomagolásának jövőjét.” – nyilatkozta Guido Aufdemkamp, a Flexible Packaging Europe ügyvezető igazgatója.

Ezen lépés a Manupackaging Magyarország számára is kiemlet figyelemet érdemlő lépés, tekintettel fenntartható csomagolási megoldásaira.

A rugalmas csomagolások beszállítóit képviselő Flexible Packaging Europe (FPE) üdvözli, hogy a Bizottság az eredeti javaslat több pontján is javított. Például:

  • Az újrahasznosíthatósági követelményekre vonatkozó egyértelműbb határidők lehetővé teszik az iparág számára a csomagolások megfelelő megtervezését, valamint a begyűjtési és újrahasznosítási infrastruktúrák kiépítésé
  • Az élelmiszerekkel közvetlen érintkezésbe lépő rugalmas szállítócsomagolások esetében az újrafelhasználási célok alóli mentességre azért volt szükség, hogy az élelmiszer-hulladék és a kibocsátások csökkentése, a szennyeződések elkerülése és a merev csomagolások újrafelhasználása révén biztosítható legyen az élelmiszerek biztonságos mozgása az EU-ban.

A tagállamoknak fokozniuk kell a csomagolóanyagok szelektív gyűjtésére irányuló erőfeszítéseket is, de sajnos nem tették számukra kötelezővé, hogy szétválogassák azt a hulladékot, amelyet nem elkülönítve gyűjtenek be.

A Parlament PPWR-szövegének egyes részei továbbra is kihívást jelentenek. Ilyen például a D-kategóriás újrafeldolgozhatósági teljesítmény bevezetése, amely gátolja az innovációt, és jelentős hatással lehet különböző csomagolási formátumokra.

Szintén problémát jelent a megfelelő biztosítékok hiánya annak érdekében, hogy az újrahasznosított műanyagok megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak, vagy azoknak az egészségre, az élelmiszerellátás biztonságára vagy a környezetre gyakorolt ​​káros hatásait elkerüljük. Ez zavart okozhat a csomagolások és csomagolt termékek ellátásában, különösen az élelmiszerek esetében. A kockázat nagyban érinti a kis- és középvállalkozásokat.

Ugyanilyen aggasztó az Európai Parlament azon döntése, hogy gyengíti a PPWR teljes harmonizációját azáltal, hogy szabadságot ad a tagállamoknak szigorúbb nemzeti intézkedések bevezetésére. Az iparágnak erős, egységes piacra és az egész EU-ban egységes jogszabályokra van szüksége a működéshez.

Most a Tanács feladata, hogy ezeket a fennmaradó kérdéseket megfelelően kezelje az intézményközi tárgyalások során.

„A PPWR jelentős lehetőséget kínál a gazdasági körforgás kiterjesztésére, illetve a csomagolás és csomagolt termékek összes környezeti hatásának csökkentésére. Minimalizálja azokat az erőforrásokat, amelyeket felhasználnak, és növeli az újrafelhasználhatóságot.” – mondta Guido Aufdemkamp. A Flexible Packaging Europe érdeklődve várja a jogalkotási folyamat következő lépéseit, különösen a Tanács általános megközelítését, amelyet várhatóan az év végéig fogadnak el. „Továbbra is örömmel osztjuk meg szakértelmünket a döntéshozókkal, és támogatjuk őket, hogy ambiciózus és végrehajtható megállapodás szülessen a PPWR ügyében.”

Amennyiben az Ön cége is elkötelezett a fenntartható csomagolási megoldások mellett, és érdekli a stretch-fóliázás alkalmazása, kérjük, keresse szakértő munkatársunkat  Somogyi Gábort a +36 30 682 60 51-es telefonszámon, vagy írjon az iroda@manupackaging.hu e-mail címre.