A D&D Drótáru Zrt. környezeti védjegyet kap termékeire

Azon kevés építőipari termékek közé tartoznak a miskolci D&D Drótáru Zrt. acél stabilizált betonfeszítő pászma, stabilizált huzal és hidegen húzott feszítőhuzal termékei Magyarországon, melyek nemzetközi környezeti védjegyet (EPD – Environmental Product Declaration) szereztek.

A D&D Drótáru Zrt. működését – a több éves gyártási tapasztalatokra alapozva – folyamatos termék, technológia és gyártóeszköz fejlesztések, beruházások kísérik. Nagy hangsúlyt fektetnek a termékeik és szolgáltatásaik minőségére, folyamatos javítására annak érdekében, hogy a vevői igényeket, elvárásokat teljes egészében kielégíthessék. Ilyen vevők számára készült kommunikációs eszköz az ebben az évben elkészült EPD is.

Az EPD tartalmazza a termékek életciklusával – „bölcsőtől a gyárkapuig” – kapcsolatos összes környezeti információt, melyek nyilvánosan elérhetők, letölthetők. Ilyenek adatok pl.: a környezeti hatás, az erőforrás-igény, a hulladékképzés, az anyag- és energiafolyamatok. A fenntartható építőipari termékek kiválasztásánál nagy előny és lehetőség egy ilyen védjegy megléte, mely segítheti a vásárlókat a több szempontú választásban.

A nyilatkozat létrejötte szigorú lépésekből áll, egyrészt illeszkednie kell az ISO 14025 Type III és EN 15804 nemzetközi szabványokhoz, valamint alkalmaznia kell a termékcsoportra készült PCR-t (Product Category Rules). A tényleges gyártási folyamatok részletes dokumentációja, az azt követő rendszerezés, modellezés, majd környezeti eredmények leírása az életciklus elemzés (LCA-Life cycle assessment) módszerével történik. Az országban először a D&D Drótáru Zrt megbízásából a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. – több évtizedes tapasztalatait felhasználva – végzett ilyen jellegű elemzést és készítette el annak kivonatát, melyet egy külső, független auditor cég ellenőrzött le. A termékek 5 évre kapják meg a védjegyet, mely a későbbiekben frissített információkkal meghosszabbítható.

A termék teljes életciklusán át az egyes életszakaszokra készült EPD-k összekapcsolhatók, így a jelenlegi EPD eredményei megjelennek majd annak az új terméknek életciklusában, melyekbe beépítik azt. Ez által pontos kép alakul ki arról, hogy az egyes építési termékek milyen mértékben járulnak hozzá az energiahatékonysághoz, illetve az épületek fenntartható kezelésének egyéb szempontjaihoz.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?