A műanyag csomagolás jó vagy rossz?

Elsőre mindenkinek ugyanaz a válasz ugrik be: a műanyag csomagolás egyértelműen rossz. Ez egy általánosan kialakult vélemény, amely legfőképp a műanyaghulladék okozta problémákhoz kapcsolódik. De vajon megítélhetjük-e a műanyag értékét a nem megfelelő hulladékgazdálkodás alapján? Létezik-e környezetbarát alternatíva (akár a papír, akár a textil, akár a fém), amely kiválthatja a műanyagot a csomagolás terén? És miként használhatnánk ki a műanyag nyújtotta valamennyi előnyt, a környezet szennyezése nélkül? A kérdésekre a Manupackagig Magyarország Kft. csomagológép- és csomagolóanyag gyártó vállalat segítségével kerestük a választ.

Biztos, hogy a papír a legjobb?

Nyilvánvaló, hogy a papír természetes és lebomló anyag, ezért első pillantásra sokkal jobbnak tűnik, mint a műanyag. Ám a kérdést alaposabban körbe kell járni:

– A funkcionalitást tekintve a legnagyobb kihívást a termékvédelem jelenti: számos olyan mechanikai vagy higiéniai védelmet igénylő termék létezik, amely esetében a teljes mértékben papírból készült csomagolás szóba se jöhet, hiszen az porózus, és a nedvességet is magába szívja. Ezzel szemben a műanyag az oxigént és a nedvességet is képes 100%-ban kizárni, roppant tartós és fizikai védelmet is nyújt.

– A papírral kapcsolatos másik gyakran emlegetett kérdés az előállítási folyamat ökológiai lábnyoma. Nem csak több milliárd tonnányi vízhez van szükség hozzá évente, de óriási energiafogyasztással is jár: becslések szerint az egész világ teljes széndioxid-kibocsátásának 2%-át teszi ki a papír előállítása.

– Van, amikor a papír a legjobb megoldás, de be kell látni, hogy számos erőltetett papírcsomagolási megoldás létezik, amikor az adott csomagolási feladatot tizedannyi műanyag csomagolóanyaggal is meg lehetne oldani. Mivel a papírt sokan zöldebbnek hiszik, annak már nem járnak utána, hogy az adott csomagolás vajon színtiszta papír-e, és így újrahasznosítható, vagy esetleg már valamilyen műanyaggal bevont papír, amely így már csak nagyon nehézkesen forgatható vissza.

Sajnos tehát számtalan olyan esettel találkozhatunk, amikor egy végtelenszer visszaforgatható műanyag csomagolást olyan papír alapúra váltanak ki, amely egyrészt nem is visszaforgatható, másrészt pedig sokkal nagyobb volumenben kell használni a termék védelme érdekében. Ezzel viszont egy nagy lépést tesznek visszafelé a környezettudatosság terén.

 

Biztos, hogy a vászontáska jobb?

A sokszor használható vászontáska jó megoldásnak tűnik, egy új hullám a környezettudatos emberek körében, ám a háttérben sajnos kevesek által ismert tények lapulnak:

– előállításának energiaszükséglete miatt legalább 800-szor kell használni egy vászontáskát ahhoz, hogy az okozott környezeti kárunk a polietilén táska egyszeri használatával egyenértékű legyen. Tehát az mondhatja, hogy a vászontáskával tett a környezet érdekében, aki már több mint 800-szor használt egy adott vászontáskát bevásárláshoz.

– újrahasznosításának lehetősége is nagy nehézségekbe ütközik.

 

Biztos, hogy a fém a legjobb?

A fém is egy végtelenszer újrahasznosítható anyag, oxigén és gázzáró, mint a legtöbb műanyag. Viszont nem annyira rugalmas, és ez okozza a hátrányát is.

 

Biztos, hogy a műanyag rossz?

Mindezzel szemben a műanyag olcsó, és az előállítása jóval kisebb energiafelhasználással, ebből fakadóan pedig kisebb CO2-kibocsátással jár, mint a papíré vagy a textilé. Ezt csak tetézi, hogy a polietilén a végtelenségig újrahasznosítható, vagyis a drága és természeti erőforrások tekintetében is roppant költséges csomagolások fejlesztése helyett érdemes lenne a visszagyűjtési folyamatok javítására fókuszálni. Így a műanyagcsomagolások használat után ismét értékes nyersanyagként hasznosulhatnának újra, és hulladék-probléma nélkül élvezhetnénk ki évszázadokon át az előnyeiket.

 

Mit tehet a csomagolóipar, hogy a műanyag valóban ne jelentsen rosszat a bolygóra nézve?

A Manupackging Magyarország hitvallása szerint, amíg van egyetlen olyan ember is, aki eldobja a szemetet, a műanyag gyártóknak nagyon sok mindent kell tenniük annak érdekében, hogy változtatni tudjanak ezen a globális problémán. Tehát amíg nincs megfelelő alternatíva, amíg nincs megfelelő visszagyűjtés, addig két dolgot tehetnek a felelős csomagolóipari vállalatok:

– csökkentik a csomaglóanyag felhasználást,

– terméket fejlesztenek.

Ezzel összhangban, a Manupackaging olyan egyedi és komplex megoldásokat dolgoz ki partnerei számára, amelyekkel átlagosan 50-70%-os csomagolóanyag-csökkentést érhetnek el, hasonló mértékű költségmegtakarítás mellett. Ezen felül a vállalat külön figyelmet szentel

a körforgásos gazdaságba illő, valamint a lebomló és a biológiailag lebomló termékek fejlesztésére. Saját fejlesztésű Manunature stretch-fóliájuk pedig a piacon az első olyan csomagolófólia, amely biológiailag lebomló és újrahasznosítható is egyben, vagyis ha nem jut vissza a körforgásba, a természetbe kerülve szerves anyagokra bomlik.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?