A Shell Hungary megnyitotta első magyarországi LNG töltőállomását

Új taggal bővült 2023 áprilisában a Shell európai LNG-töltőállomás-hálózata. A régióban elsőként Magyarországon megnyitott LNG-létesítmény a több transzeurópai folyosót összekötő M0 körgyűrű mentén, Szigetszentmiklóson található. A Shell célja a közúti teherfuvarozás szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési törekvéseinek támogatása.

A kamionokkal végzett közúti szállítmányozás a világ ellátási láncának meghatározó eleme, a globális CO2-kibocsátás 9 százalékáért felelős. Az ágazat iránti kereslet 2050-re várhatóan megháromszorozódik. Ezzel egyidejűleg a szektornak teljes mértékben szén-dioxid-mentessé kell válnia, amelyhez az LNG, mint alternatív üzemanyag használata is hozzájárulhat.

Powering Progress stratégiájában tett vállalásai mentén a Shell az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok kínálatával segíti szállítmányozó partnerei dekarbonizációs törekvéseit. Európa-szerte már több mint 150 töltőállomáson kínálnak LNG üzemanyagot, illetve a teljes hollandiai hálózatban bio-LNG-keveréket. A 100%-os bio-LNG használatával nullára redukálható a karbonemisszió.

A folyamatosan bővülő Shell LNG-töltőhálózat új tagja a Magyarországon április 13-án megnyitott állomás, amely az első ilyen alternatív üzemanyagot kínáló Shell kút a régióban. Az M0 körgyűrű, mint közlekedési csomópont mellett elhelyezkedő töltőállomás támogatja a más országokba, pl. az Ausztriába, Csehországba, Németországba, Romániába, Szlovéniába vagy Szlovákiába irányuló teherforgalmat. A Shell Európa-szerte alkalmazott magas szintű minőségi és biztonsági elvárásainak megfelelően modernizált állomás a tervek szerint a későbbiekben bio-LNG üzemanyagot is kínál majd. A megnyitó ünnepségén Szijjártó Péter külügyminiszter és Kapitány István, a Shell Mobilitás Üzletágért felelős globális alelnöke köszöntötte a vendégeket, egyúttal elkötelezettségüket fejezték ki a közúti közlekedés károsanyagkibocsátásának csökkentése mellett.

Karbonsemlegesítési törekvéseivel összhangban a Shell Hungary egy szándéknyilatkozatot is kezdeményezett, amelyet több energetikai és közlekedési szereplővel együtt írt alá április elején. A megállapodás célja, hogy elősegítse az LNG és a bio-LNG széles körű felhasználását a közúti fuvarozásban. Az aláírók a Shell Hungary zRt. mellett a Waberer’s International, az MVM CEEnergy, az MVM Mobiliti, az ECO-Tech vision, a Volvo Trucks Hungary és a Scania Hungária.

A Shell nem áll meg itt, miután a régióban tovább bővíti LNG- hálózatát Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is. A Shell célja, hogy országos lefedettséget biztosítva kulcsfontosságú szállítmányozási útvonalak és nemzetközi közlekedési folyosók mentén építse ki magyarországi és régiós LNG töltőállomás hálózatát.