A tudatos szemléletformálásban hisz a Loacker Hulladékhasznosító Kft.

A hulladék lehet újra alapanyag, ehhez azonban fontos a tudatos hulladékhasznosítás, hogy a kidobott, leselejtezett dolgok a megfelelő helyre és így újrahasznosításra kerüljenek. A Loacker Hulladékhasznosító Kft. tevékenységével folyamatosan azon dolgozik, hogy megteremtse a jövő alapanyagait: az újrahasznosítással jelentős energiahatékonyság mellett állítható elő nyersanyag, miközben a környezeti teher is csökken.

A hulladékhasznosítás gazdaságra gyakorolt hatása jelentős. Egy gyakorlati példával szemléltetve, ha például az üres sörös dobozt a megfelelő gyűjtőedényzetbe (sárga kuka) helyezzük, akkor az többlépcsős hulladékkezelési folyamatot követően végül alumínium kohóba kerül, ahol újra alapanyaggá alakul. Ezzel az eljárással létrejövő alumínium 95%-kal kevesebb energiát használ fel a bauxitból előállított alumíniumhoz képes, vagyis miközben a végtermék minősége ugyanaz, az előállítás sokkal gazdaságosabb. Ezzel szemben ha a kommunális szemét kukába (fekete) dobjuk az alumínium italos dobozt, akkor lerakóba kerül, ezáltal pedig a környezeti teher is csak növekszik.

A Loacker Hulladékhasznosító Kft. nap mint nap szorosan együttműködik az ipari- és közszolgáltató partnerekkel azzal a céllal, hogy közösen hatékonyabb rendszereket dolgozzanak ki és közös célként fokozzák a jobb hulladék-visszagyűjtési arányokat. Ugyanennyire fontos azonban a lakossággal való kapcsolattartás és a tudatos szemléletváltás támogatása, hiszen a fogyasztási és vásárlási szokások szorosan összefüggnek a megtermelt hulladék mennyiségével, valamint annak kezelésével.

A társadalmi szerepvállalás részeként a Loacker civil szervezetekkel is összefogva szervez programokat, illetve folyamatosan fogad székhelyén iskolás csoportokat, ahol bemutatják a teljes feldolgozási folyamatot. Emellett a cég munkatársai és szakértői évről évre csatlakoznak áprilisban a Föld napja alkalmából a IX. kerület rendezvényéhez, ahol játékos formában ismertetik a hulladék újrahasznosítás fontosságát, környezetbarát értékteremtését. Az elméleti szemléletformálás mellett a gyakorlatban is számos kezdeményezéssel segíti a vállalat a megfelelő hulladékkezelést. Rendezvények esetében a hulladék szortírozása és kezelése gyakran jelent kihívást, ezért a Loacker több szelektív tárolóedényekkel járult hozzá az idei World Urban Games helyszínének otthont adó Hídépítő utca tisztaságának a megőrzéséhez, a keletkezett hulladék újrahasznosítását is garantálva ezáltal.

„A hulladék értékét az újrahasznosítással lehet csak megteremteni. Viszont ahhoz, hogy az alapanyagok már a jövőnek készüljenek, fontos a tervezés, gyártás és újrahasznosítás körforgásának tudatos kialakítása” – mondta Dévényi János, a Loacker Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója.

A Loacker csoport 1993 óta aktív Magyarországon, 100%-ban az osztrák Loacker Recycling GmbH tulajdona. Jelenleg három telephelyük van Magyarországon (2 Budapesten, 1 Kiskorpádon). A több mint 140 éves múltra visszatekintő anyavállalat és testvérvállalatai egyaránt elkötelezettek a fenntartható jövő és környezettudatos újrahasznosítási technológiák napi gyakorlatban történő alkalmazása mellett.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?