Az Access4you az Atenor szakmai partnere az inkluzív ingatlanfejlesztések megvalósításában

A belga tulajdonú Atenor ingatlanfejlesztő 13 éve van Magyarországon, és olyan megaprojektek fűződnek a nevéhez, mint az idén teljesen befejezett Váci Greens, vagy az első épülettel már elkészült Aréna Business Campus. Az eddig megvalósult irodaterület és a következő évekre tervezett fejlesztések majdnem 230 000 m2 tanúsított akadálymentes területet fognak létrehozni, melyhez partnerként az Access4you-t vonták be.

“Itt nincs mit mérlegelni, ez mindenkinek jár.” – mondta Borbély Zoltán, az Atenor Country Directora az akadálymentes épületekről 2020 elején egy RICS rendezvényen, ahol az inkluzív ingatlanfejlesztésről tartottak kerekasztal beszélgetést. Az Atenor erős nemzetközi vállalati kultúrájának egyik pillére az emberközpontú tervezés: olyan ingatlan beruházások megvalósítása a cél, amelyek harmonizálnak a várossal, környezettudatosak, és nem utolsó sorban az ingatlant használó emberek kényelmét és jólétét szolgálják. Az Atenor gondolkodása pedig itt egyértelmű – ha emberekről beszélnek, mindenkiről beszélnek, a speciális igényű emberekről is. A speciális igényű emberek ugyanis a társadalom 15%-át képviselik, ide tartoznak a kerekesszéket használók, mozgásukban korlátozottak, audiovizuális akadályokkal, vagy kognitív zavarral élő emberek.

Miért fontos, hogy a speciális igényű emberek számára akadálymentes létesítmények jöjjenek létre?

A világon 1,2 milliárd, Európában 120 millió, Magyarországon 1,5 millió speciális igényű ember él. Az ő integrációjuk egyrészt emberi jogi és esélyegyenlőségi szempontból megkérdőjelezhetetlenül fontos, de az egyetemes, inkluzív környezet fejlesztésével és ösztönzésével a vállalkozások és cégek számára gazdasági és üzleti előnyt is jelent. A speciális igényű emberek vásárlóereje ugyanis évi 8 milliárd dollár, munkaerőpiaci jelentőségük pedig még nagyobb. Az a szellemi tőke és tehetség, tudás, amely a speciális igényű emberek birtokában van, a vállalatok számára a fenntartható fejlődés egyik pillére lehet. Ennek egyik bizonyítéka az az egyre erősebb, globális vállalatokat gyűjtő nemzetközi trend, amely az inkluzív vállalati kultúra erősítését tűzte ki célul. A speciális igényű emberek jelenlétét az élet minden területén a hozzáférhetőség biztosítása teszi lehetővé.

Akadálymentesség hitelesen, a legmagasabb szinten

Az Atenor minden projektjében a legmagasabb szintű, hiteles akadálymentesség kialakítása mellett döntött. Az 50 000 m2-es Váci Greens E és F épületénél, illetve a 72 000 m2-es Aréna Business Campus teljes projektjénél az akadálymentesség már a tervezőasztalon előtérbe került. Az Atenor a műszaki tervek kidolgozásába rehabilitációs szakmérnököket vont be, és az Access4you 8 speciális igényű érintetti csoport számára kialakított akadálymentességi követelményrendszerét vette alapul. A követelményrendszer mind az épített környezet, a bejutás, tájékozódás és elérhető szolgáltatások használhatóságát és hozzáférhetőségét vizsgálja. Az alapszintű, mozgás típusú akadálymentességen túl az Atenor minden érintetti csoportra kiterjesztette a hozzáférhetőség igényét, ezért az elkészült projektek a felmérést követően várhatóan mind arany fokozatú, tanúsított Access4you akadálymentes irodaházak lesznek.

Nem változtatnak a módszeren

Bár a jelenlegi korona vírus által átszőtt időszakban sok vállalat újragondolja office stratégiáját, Borbély Zoltán optimista, a fejlesztések teljesítésére készülnek, nem válságra. A hosszú távú tervek között a felelősen, fenntartható módon gondolkodó bérlők megtalálása a cél. Így tovább folytatják az 15 000 m2-es bécsi úti RoseVille projektet és az 17 000 m2-es BakerStreet projektet, melyeket szintén a legmagasabb szintű akadálymentességre, arany fokozatú Access4you tanúsításra terveztek.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?