Az MFB Zrt. saját forrású Zöld hitelprogramja

Annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások minél szélesebb körben hajtsanak végre energia-költségeik csökkentését eredményező, ezáltal jövedelmezőségüket és versenyképességüket javító beruházásokat, dedikált, kizárólag zöld finanszírozásra szolgáló hitelprogramok kialakítására van szükség. Zöld hitelprogram-sorozatának első elemeként, a piaci igényekhez igazodva, az MFB Zrt. (a továbbiakban: MFB) kidolgozta az MFB Vállalati Energiahatékonysági Hitelprogramot.

Az MFB a környezeti fenntarthatóságot és az éghajlati fellépést támogató jelentős lépésként tekint a Hitelprogramra, melynek célja, hogy segítse az energiahatékonysági és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozását. Az épületek energetikai korszerűsítése révén a projekt fontos szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás és a légszennyezés csökkentésében, a zöld átállás elősegítésében, valamint enyhíti a végső kedvezményezettek energiaköltségeit.

A Hitelprogram 2024. január 8-tól – az alábbi főbb jellemzőkkel – érhető el a nem agrár ágazatban tevékenykedő magyarországi mikro-, kis- és közép vállalkozásoknak. A  program részletei ITT érhetőek el.

Hitelcélok (a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódóan)A. Energiahatékonysági beruházások meglevő épületeken: szigetelés, árnyékolás, nyílászáró csere, hűtés/fűtés korszerűsítés, világítás energiatakarékos átalakítása, stb.

B. Megújuló energiafelhasználást növelő beruházások: napelem, napkollektor, hőszivattyú, stb.

C. A beruházás előkészítéséhez, elvégzéséhez és befejezéséhez szükséges egyéb, kiegészítő tevékenységek

Hitelprogram keretösszege, devizanem100 millió EUR
Hitel forrása50% Európai Beruházási Bank (EIB) + 50% Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) forrás
Hitel típusaÉven túli lejáratú, valódi zöld beruházási hitel, amely megfelel az EU Taxonómiának, az EIB / CEB zöld hitelezési irányelveinek, valamint az MNB zöld hitelekre nyújtott 5%-os tőkekövetelmény kedvezményének is
Indikátor elvárások (a beruházás lezárultával)A. Épület energiahatékonysági beruházások esetén: 30% primer energia megtakarításnak vagy jelentős beruházásnak kell teljesülnie; míg

B. Megújuló energiatermelési beruházás esetén: a kapacitás az éves energiafelhasználás max. 120%-a lehet.

Hitelhez kapcsolódó állami támogatásA hitelprogramhoz NEM kapcsolódik állami kamattámogatás
Hitelösszeg12 500 EUR – 10 000 000 EUR
Futamidő24 hónap – 180 hónap
Türelmi időMax. 60 hónap
Értékesítési csatorna•       Kereskedelmi bankok általi nyújtott hitelek refinanszírozása az MFB által, vagy

•       Közvetlen MFB hitelnyújtás

Hiteligénylés határideje2024. január 8-tól 2025. február 28-ig.