Coca-Cola HBC: Magyarországon először: Stockholmi Ifjúsági Víz Díj

Idén először vett részt magyar csapat a vízügyi szakma kiemelkedő ifjúsági díjaként ismert, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) által is támogatott Stockholmi Ifjúsági Víz Díj nemzetközi verseny döntőjében. Mások mellett a Coca-Cola Magyarország támogatásával is megvalósult, a Global Water Partnership (GWP) Magyarország által szervezett hazai verseny győztese, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium képviselte hazánkat a stockholmi fináléban. 

2013. június 1-jén került sor a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize) magyar versenyének döntőjére Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A hat döntős pályamunka közül a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium A Szinva-patak jelentősége (The Importance of the Szinva-stream) címmel beadott dolgozatát ítélte a legjobbnak a hazai vízügy szaktekintélyeiből és a verseny támogatóinak, partnerszervezeteinek képviselőiből álló tíztagú zsűri. A győztes 2013. szeptember 1. és 6. között, a Víz Világhéten, Stockholmban képviselte Magyarországot a rangos vízügyi vetélkedő nemzetközi döntőjében.

Az ENSZ 2013-at a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évének nyilvánította. A hazai verseny döntősei részt vettek a 2013. október 8. és 11. között megrendezett Budapest Water Summit Ifjúsági Fórumán, ahol a győztes csapat tagjai egy előadás keretében projektjüket is bemutatták.

A versenyre idén először került sor Magyarországon, amelynek védnöke Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára volt. A vetélkedőre 15-20  év közötti középiskolások egyénileg, vagy legfeljebb 3 fős csapatban nyújthatták be angol nyelvű pályázataikat az élet minőségének javulását elősegítő, helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozó, vízügyi vonatkozású témákban.

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj a vízügyi szakma Nobel-díjaként ismert Stockholm Water Prize fiataloknak szóló változata. A díjért versengő pályázatok a jövő generációi számára kínálnak megoldásokat a vízzel kapcsolatos problémákra. A nemzetközi verseny védnöke Viktória, svéd koronahercegnő. Az idei versenyre több mint harminc országból, a világ minden tájáról jelentkeztek fiatalok.

Bár Magyarország idén vett részt először a versenyben, már most nagyon színvonalas dolgozatok érkeztek be, amelyek valós problémákat, és az azokra adandó lehetséges válaszokat fogalmaztak meg. Külön öröm volt számomra, hogy a vidéki diákok és iskolák ilyen nagy számban képviseltették magukat.” – emelte ki Dr. Somlyódy László akadémikus, a zsűri elnöke. „Úgy gondolom, a komoly globális problémákat már a most felnövő generáció fogja megoldani. Ez a verseny és a mai nap egyértelműen jelzi, hogy a fiatalok tudatában vannak ennek a felelősségnek.” – tette hozzá.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?