Elektromoskerékpár-flottabérléssel az ESG megfelelésért nagyvállalati és KKV szinten

Az üzleti környezet dinamikus változásai és a fenntarthatósági kritériumok együttesen formálják az üzleti mobilitást, mely területen egyre növekvő igény mutatkozik a zöld megoldások iránt. 2023. december 22-én a Magyar Közlönyben megjelent az ESG-törvény (Environment, Social, Governance), mely még nagyobb nyomást helyez már nem csak a nagyvállalatokra, hanem a KKV szektorra is.

Mi is az az ESG?

Az ESG egy Európai Uniós jelentéstételi kötelezettség keretrendszere, mely a pénzügyi mutatók mellett láthatóvá és mérhetővé teszi a vállalatok fenntarthatóságért végzett munkáját környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból. Bár a jogszabályban előírt jelentési kötelezettség a kis- és középvállalkozásokra (még) nem vonatkozik, közvetetten mégis kihat rájuk. A nagyvállalatoknak ugyanis kötelességük átvilágítani leányvállalataik és beszállító partnereik fenntartható működését is. Azok a vállalkozások, melyek gyorsan alkalmazkodnak, növelik versenyképességüket.

A KKV-k általában korlátozott humán és pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalást szolgáló gyakorlatok bevezetésére. Emiatt értelemszerűen olyan megoldások jöhetnek leginkább szóba, melyek akár több ESG pillérnek is megfelelnek.

Hogyan illeszthető a jelentésbe egy elektromoskerékpár-flotta bérlés?

Az elektromoskerékpár-flotta bérlés költséghatékony és rugalmas alternatívát jelent mind a nagyvállalatok, mind a KKV-k számára. Az elektromos kerékpárok egyszerre két ESG pillért is lefednek. Környezeti szempontból csökkentik a közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátást és redukálják a városi zajszennyezést, társadalmi szempontból pedig ösztönzik a munkavállalók rendszeres mozgását és aktív életmódját.

“Egy ügyfelünk 50 darab elektromos kerékpárból álló flottát bérelt és elképesztő teljesítményt ért el egy év alatt. Összesen 42.000 kilométert tettek meg vállalati szinten, ami hihetetlen környezetvédelmi előnyökkel járt és egyúttal a dolgozóik egészségét is elősegítette. Sikerült megóvni bolygónkat 5 tonna szén-dioxid kibocsátástól. Ráadásul 1,7 millió forintot is megtakarítottak a benzinköltségeken, a kevesebb tankolással pedig csökkentették az üzemanyag szállításból fakadó további környezeti terhelést is” – mutatta be számokkal is az e-kerékpárflotta bérlés előnyeit Hényel Ágoston, a Hellovelo Zrt. vezérigazgatója.

Az elektromoskerékpár-flotta bérlés tehát egy sikeres lépés lehet a kis- és középvállalkozások számára az ESG megfelelés és versenyképesség megteremtésében.