„Elsősorban a projektjeink révén járulhatunk hozzá a fenntarthatósághoz” – fenntarthatósági stratégia az IFUA Horváthnál

Az IFUA Horváth novemberben tartotta meg azt az éves rendezvényét, melynek keretében a cég valamennyi munkatársának részvételével évről-évre kijelöli a következő év / évek szakmai, stratégiai fókuszait. Ezen megerősítették, hogy a fenntarthatóság kiemelt helyet foglal el a cég stratégiájában.

Az idei év során elkészült a vállalat fenntarthatósági stratégiája, kijelölve a fenntarthatósági jövőképet, célokat és akciókat, melyekkel az IFUA Horváth hozzá kíván járulni egy fenntarthatóbb jövőhöz.

„Tanácsadó cégként elsősorban a projektjeink révén járulhatunk hozzá a fenntarthatósághoz, hiszen ha például egy nagy iparvállalat működését sikerül fenntarthatóbbá tenni, az össze sem hasonlítható eredmény ahhoz képest, amit a saját működésünk kapcsán lehetséges elérni.” Ez a gondolat magyarázza, hogy az IFUA Horváthnál cél a fenntarthatósági projektek számának növelése, illetve a nem fenntarthatósági fókuszú projektekben a fenntarthatósági szempontok érvényesítése.

A következő időszak fókusztémái között szerepel a körforgásos gazdaság, az ESG megfelelés, az energiahatékonyság, illetve a hidrogén és CCUS (carbon capture, utilization and storage) technológiák témaköre is.

A körforgásos gazdaság témakörében a jelentős körforgásos projekttapasztalattal rendelkező tanácsadók vitatták meg a következő időszak feladatait, bevonva különböző iparágak szakértőit. Számos hulladékáram kapcsán jelentős változások, új folyamatok várhatóak, pl. a csomagolásoknál betétdíjas rendszer kerül bevezetésre. A textilek esetében 2025-től, a biológiailag lebomló hulladékok esetében pedig 2023-tól EU szinten kötelező az elkülönített gyűjtés, mely jelentős költségnövekedést fog jelenteni a vállalatok számára. Az IFUA Horváth nemzeti, iparági szintű és vállalati hulladékgazdálkodási stratégiák megalkotásának tapasztalatával a háta mögött tervezi kamatoztatni szaktudását a körforgásos gazdaság területén.

A fenntartható működésre vonatkozóan egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon – kívülről (szabályozás, tőkepiac, ügyfelek) és belülről (munkavállalók) is. Ennek az ESG megfelelésnek a kérdése egyre több piaci szereplőt érint, akiket az IFUA Horváth fenntarthatósági közzétételek elkészítésével, ESG rating felkészítéssel és ESG Due diligence elvégzésével tud támogatni – ez áll egy másik szekció fókuszában. Az Európai Unió szintjén bevezetésre került EU Taxonómia szabályozási keretrendszer Magyarországon az idei évben a tőzsdén jegyzett vállalatokat érintette, de 2024-től a hazai nagyvállalatok jelentős része szembesülni fog az ebből fakadó fenntarthatósági beszámolási kötelezettséggel. Ez komoly kihívások elé fogja állítani a szervezeteket, elsősorban a controlling területet és a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel foglalkozó területeket: a fenntartható tevékenységek azonosítása, kalkulációs, controlling logikák kialakítása, értékelések részletes elvégzése és dokumentálása, valamint a folyamatosan változó szabályozás nyomon követése mind rendkívül erőforrásigényes feladatok. Az IFUA Horváth ebben vállal szerepet ügyfeleinél.

A jelenlegi környezetben, a magas energiaárak és kibocsátáscsökkentési, zöldítési törekvések mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiahatékonyság. Ezzel az iránnyal sok vállalat csak az elmúlt év során kezdett el foglalkozni, ugyanakkor az energiaárak nyomása miatt nagyon gyorsan szeretnének eredményeket elérni. Az IFUA Horváth megközelítése szerint a tanácsadók külső szereplőként képesek kimozgatni a munkatársakat a napi rutinból, illetve keresztfunkcionális teamekbe szerveződve gyors átvilágítás végezhető, ezáltal a gyors reagálás elérhető. Okos mérés és energetikus szakértelem segítségével definiálnak akciókat, hatásukat számszerűsítik, ezáltal az akciók priorizálhatóvá válnak. A nyomon követés szintén fontos eleme a további fejlesztéseknek.

A hidrogén és CCUS technológiák témája elsősorban az ipari nagyvállalatokat érinti. A dekarbonizációs törekvések során fontos irány az elektrifikáció, de ahol ez nem jelent megoldást, ott a hidrogén és carbon capture alapú technológiáknak lehet kulcsszerepe. Az IFUA Horváth az elérhető technológiák feltérképezésében, ezek üzleti szempontú összehasonlításában és értékelésében, valamint a transzformációhoz szükséges lépések azonosításában és megtervezésében tud támogatást nyújtani.

Az IFUA Horváth bízik abban, hogy szándékainak megfelelően egyre több vállalatot tud támogatni működésének fenntarthatóbbá tételében.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?