Etanol: Partnerség az ENSZ-el a klímavédelemben

Két évvel a Párizsi Klímaegyezmény után az ENSZ idén Bonn-ban rendezte meg az éves éghajlatvédelmi csúcstalálkozóját, a COP23-at. Az eseménynek különös felhangot adott Trump kijelentése, miszerint az USA kivonul a megállapodásból. Az egyik fő kérdés az idei tárgyalásokon ennek megfelelően az volt, vajon a világ milyen irányt tud mutatni Amerika nélkül, hogyan tudjuk a globális felmelegedést legfeljebb két fok alatt tartani.

Az ENSZ-ben kezd teret nyerni, hogy a magánszektorral is ki kell építeni a kapcsolatokat, hiszen az üzleti világ fogja a kibocsátás csökkentések jelentős részét leszállítani. Az UNFCCC (United Nation Framework Convention on Climate Change), az ENSZ klímás szárnya tehát egyre nyitottabb az együttműködésre az üzelti világgal. Eddig összesen kevesebb mint egy tucat partneri viszonyt létesített, azonban idén az etanol ipar is bekerült ezek közé. A Pannonia Etanol kezdeményezésére felállt a Climate Ethanol Alliance, amely egy formálódó szövetség a Pannonia Ethanol Zrt-t tulajdonló Ethanol Europe és az amerikai Marquis Energy között. A szövetséghez csatlakozott az amerikai etanol iparági szövetség (Growth Energy), és a közép-kelet-európai partnerek is, mint a nagyrészt szlovák Envien Group és a bulgár Almagest is. A fő cél a Párizsi klímacélok teljesítéséhez való hozzájárulás előmozdítása, és a közlekedés dekarbonizációja megújuló energiák által. Azt gondoljuk, hogy ebben a hazánkban is megtermelt bioetanolnak jelentős szerepe van, hiszen jelentősen, 70%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a benzinhez képest, és ez a mutató folyamatosan javul.

A COP23 2017. november 6-17-e között került megrendezésre több ezer résztvevővel. A Climate Ethanol Alliance keretében egy konferenciát is rendeztünk, többek között az International Energy Agency (IEA) közreműködésével, amely rávilágított arra, hogy a bioetanolnak fontos szerepe van a meglevő és a következő évtizedben piacra kerülő gépjárműpark által előidézett emisszió kibocsátásának csökkentésében. Az UNFCCC-val való partnerségünk jó példája lehet a politika és az üzleti élet együttműködésének.

További információ:

http://ethanolalliance.com/news/

epure.org/media/1610/2016-industry-statistics.pdf

https://www.iea.org/newsroom/news/2017/november/cop23-an-important-step-towards-paris-agreement-implementation.html

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?