IFUA Horváth: Controlling és fenntarthatóság könyv

Az ESG-t nagyon fontos beépíteni a vállalatirányításba, hiszen ha a stratégiában meghatározott célok teljesítését nem mérjük és riportáljuk, akkor aligha fognak megvalósulni. A controlling tehát jelentős szerepet kap ESG területen is.

Ezért döntött úgy az IFUA Horváth, hogy a Menedzsment és Controlling Egyesülettel együttműködésben kiadja a Nemzetközi Controlling Egyesület (Internationaler Controller Verein, ICV) által gondozott Controlling és fenntarthatóság könyvet magyarul is. A döntést az is motiválta, hogy az ICV a könyvet cégalapítónknak, Horváth Péter professzornak ajánlotta, aki sok éven át volt az ICV Think Tank munkacsoport egyik vezetője. Emellett élharcosa volt a fenntarthatósági controllingnak. Alapítványa 2011-től minden évben kiosztotta a Zöld Controlling díjat innovatív vállalatirányítási fenntartósági megoldások elismerésére.

Az IFUA Horváth évek óta nyújt tanácsadási szolgáltatásokat ügyfeleinek fenntarthatósági témakörben is a megújuló energiától a körforgásos átálláson keresztül a fenntarthatósági mérések és jelentési kötelezettségek kapcsán. Úgy tapasztaljuk, hogy kezdetben elsősorban a szabályozási megfelelésből fakadóan, illetve finanszírozási szempontok miatt vágtak bele az ESG-be a vállalatok. Emiatt sok esetben kifejezetten a CFO területről indultak ezek a kezdeményezések.

Mivel a téma sok vállalatnak új volt, első körben kezdetleges megoldásokkal pipálták ki a feladatokat, az ESG még nem épült be a vállalati folyamataikba: az adatgyűjtés, a kalkulációk manuálisan zajlottak, az ESG munka projekt jelleggel folyt, sok esetben dedikált felelős nélkül.

Jelenleg elég nagy eltérések tapasztalhatók a hazai nagyvállalatok között felkészültség, érettség tekintetében. Van, ahol még szinte nem is foglalkoztak a témával, bele sem kezdtek a felkészülésbe, de van olyan vállalat is, amelyik már a második zöldkötvény-kibocsátásra készül. A fenntarthatóság megvalósítása a vállalatokban minden terület közreműködését igényli – a fenntarthatóság irányításával kapcsolatos feladatok előbb-utóbb a controllinghoz fognak kerülni.

A 2024. január 1-én hatályba lépett hazai ESG törvény, az itthon is erősödő szabályozás következtében kezd előtérbe kerülni a hosszú távú működés megalapozása, az ESG szempontok és folyamatok vállalati működésbe történő integrációja. Mivel a fenntarthatóság megvalósítása minden vállalati terület közreműködését igényli, várható, hogy a fenntarthatóság irányításával kapcsolatos feladatok előbb-utóbb a controllinghoz fognak kerülni.

A Controlling és fenntarthatóság könyv az ESG-célok megvalósításában komoly támogatást tud nyújtani. A bemutatott gyakorlati példák és összegyűjtött tapasztalatok megkönnyítik a munkát. A könyv már megvásárolható, erről további részletek az IFUA Horváth honlapján találhatók: https://www.horvath-partners.com/hu/media-center/koenyvek/controlling-es-fenntarthatosag