Összefoglaló az MNB Biztosítói zöld ajánlásáról

A Magyar Nemzeti Bank 2023. december 6-án közzétette 12/2023. (XI.27.) számú ajánlását az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, továbbá a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről a biztosítók tevékenységében.

A biztosítói zöld ajánlás célja, hogy

  • elősegítse a hazai biztosítók fenntartható működésre való átállását,
  • felkészülési lehetőséget biztosítson az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatok szempontjából releváns jogszabályi változásokra, illetve
  • ösztönözze az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatok azonosítását, kezelését, kontrollálját és közzétételét.

Mellékelt hírlevelünkben összefoglaljuk az MNB-nek a biztosítók üzleti modelljére és stratégiájára, vállalatirányítására, kockázatvállalási és -kezelési gyakorlatára, valamint a működési kockázatok kezelésére vonatkozó elvárásait és javaslatait.

Az ajánlásban foglaltak alkalmazását 2025. január 1-től várja el az MNB az érintett pénzügyi szervezetektől, azzal a kitétellel, hogy 2024. június 30-ig a biztosítóknak részletes hiányelemzést tartalmazó önértékelést, illetve a hiányosságok feloldására megvalósíthatósági tervet szükséges készíteniük.

A biztosítói zöld ajánlás elérhetősége: 12/2023. (XI.27.) számú ajánlás az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, továbbá a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről a biztosítók tevékenységében.

Összefoglaló – PDF letöltése