Harminc éve a Daikin Magyarországon

A Daikin termékei 30 éve jelentek meg a magyar piacon, megteremtve ezzel a prémium klímák kínálatát. A Daikin azóta is elkötelezett a legjobb minőség és a legjobb szolgáltatás nyújtása mellett, sikerét jól mutatja az elmúlt 30 év.

Nem sokkal a rendszerváltás után, 1991-ben az osztrák Climex GmbH, a Daikin kelet-európai disztribútorának hazai piacra lépésével indult a magyar Daikin-sztori. A Daikin Europe, belga anyacég által jóváhagyott kelet-európai terjeszkedés folytán a Climex GmbH lett a Daikin termékek magyarországi importőre és képviselete, kibővítve ezzel a szűkös magyar klímapiacot és megteremtve a prémium termékek piacát – közel 10 éven át látta el a legjobb klímákkal ügyfeleit.

Ebben az időszakban hatalmasat fejlődött a magyar klímapiac: az akkor még csak éledező lakossági klímák piaca mellett döntően a közületek – irodaházak, kereskedelmi és ipari létesítmények – hűtése-fűtése volt a meghatározó, ahol a Daikin által szabadalmaztatott VRV technológiát használták és sikeresen terjesztették Magyarországon is.

A Daikin 1999-ben vásárolta fel korábbi importőrét, a Climex GmbH-t, majd az évek során más vállalatokat is megvásárolt, így került a folyadékhűtőiről ismert amerikai McQuay, a német Rotex, majd a 2010-es évek második felében a kereskedelmi hűtési üzletághoz tartozó több cég, például a Zanotti, a Tewis és az AHT a tulajdonába. Ennek nyomán a Daikin Hungary Kft. a magyar fűtési, szellőztetési és légkondicionálási (HVAC – Heating-Ventilation-Air-conditioning) -szektor egyik meghatározó szereplőjévé vált, ami a széles termékportfólió és a szakértő saját kollégák mellett a magasan kvalifikált szakemberekből álló, kiterjedt szervizhálózatnak is köszönhető. A Daikin számos különböző megoldást képes kínálni bármely nagyságú épületgépészeti – hűtési-fűtési-szellőztetési – igényre, legyen szó új építésű vagy felújítás előtt álló családi házról, üzlethelyiségről, bevásárlóközpontról, kórházról, múzeumról vagy éppen gyártóüzemről.

A Daikin Hungary Kft. 2020-ban hatalmas lépést tett, amikor a kontinensen másodikként megnyitotta bemutatótermét Budapesten, a Váci úton található Promenade Gardens irodaházban. A márkaboltban lehetőség van a Daikin klímák és a cég által kínált hűtő-fűtő megoldások, termékek teljes körű megismerésére.

A Daikin Hungary Kft. 30 éve a fejlődésről, a sikerekről szól. A 3-4 főt foglalkoztató kisvállalkozásból mára közel 70 fős céggé nőtte ki magát. Míg kezdetben mindössze 4-5 partnere volt, ma már több mint 300 szerződött partnerrel dolgozik együtt, akiknek rendszeres oktatást biztosít, hogy a minőség ne csak a termékben, de a szolgáltatásban is megjelenjen. Nem csupán a partnerhálózat növekedett közel a nyolcszorosára, a cég termékportfóliója is ugrásszerűen bővült, mára megtízszereződött. A nagyjából 30 készülékből álló kezdeti választék helyett ma már közel 300 terméket kínál a Daikin Hungary Kft., a klímák mellett a Daikin által gyártott és forgalmazott lakossági és ipari hőszivattyúk, folyadékhűtők, kereskedelmi hűtési rendszerek  teljes választéka bekerült a magyar portfólióba.  A cég termékeit 1991 óta számos intézmény és vállalat választotta: Daikin termékek biztosítják a megfelelő komfortot az összes magyarországi autógyárban és a jelentős autóipari beszállítóknál is, számos gyógyszergyárban, és több modern irodaházban, például a Daikin Márkaboltnak helyet adó Váci úti Promenade Gardensben, vagy az Office Garden irodaházban, amely az első olyan irodaház volt, ahol monovalens fűtési rendszerként működött a Daikin hőszivattyú, vagyis nem volt más hőforrás. A hamarosan nyíló budapesti Etele plázában is Daikin rendszerek biztosítják majd a hűtést-fűtést.

A klimatizálás 30 éve – és a jövő klímamegoldásai

A klímák felépítése jellemzően nem változott: kültéri és beltéri egységekből állt akkor is és ma is egy split klíma. Jelentős változás viszont egyrészt az inverteres technológia megjelenése, ami lehetővé tette, hogy a kültéri kompresszor bekapcsolás után ne csak maximális fordulaton dolgozzon, hanem igazodva a beltér hőmérsékletéhez és a szükséges hűtési teljesítményhez, sokkal kisebb fordulaton, lényegesen alacsonyabb energiafelhasználás mellett működjön. A másik jelentős előrelépés, hogy hűtés helyett immár fűteni is lehet az inverteres klímákkal, így számos elavult fűtőberendezés váltható ki egy környezetbarát és komfortos hűtő-fűtő klímával.

A legnagyobb változáson, fejlődésen nem a készülékek, hanem a bennük alkalmazott hűtőközeg ment át. 1991-ben a klímákban alkalmazott leggyakoribb hűtőközeg az R-22 volt, melyet erős környezetkárosító hatása miatt 2009. január 1-től Európában végleg betiltottak. Az R-22 egyrészt károsította az ózont, másrészt magas, 1700-as GWP értékkel rendelkezett. Ez utóbbi mérőszám megmutatja, hogy a vizsgált anyaggal mekkora mennyiségű CO2–dal ekvivalens az üvegház erősítő hatása, 100 éves viszonylatban, tehát 1 kg R-22 a környezetbe jutva 1700 kg CO2-vel egyenértékű hatást fejt ki. Napjainkban már a 675 GWP értékű R-32 hűtőközeget használják helyette, amivel 68%-kal csökkentt a GWP érték és kevesebb is kell belőle a klímákhoz: akár 30%-kal csökkenhet a gépekben a hűtőközeg töltet mennyisége is. A Daikin úttörő szerepét mutatja, hogy részt vett mind az R-32, mind az R-22-t akkoriban felváltó R-410A hűtőközegek kifejlesztésében, majd nyilvánosan elérhetővé tette szabadalmait, illetve azon kevés klímagyártók közé tartozik, akik a készülékek mellett a kompresszort is maguk gyártják, továbbá a Daikin a világon egyedüli cégként maga állítja elő a hűtőközeget is.

A magyar lakossági klímapiacon több mint 10%-os piaci részesedéssel rendelkező Daikin Hungary Kft. szerint a jövő egyértelműen a hűtőközegek további fejlődését hozza majd magával, ami környezetvédelmi és hatékonysági szempontból is meghatározó. Ezenkívül egyre inkább előtérbe kerülnek az „okos” funkciók. A jelenlegi trend a „remote controlling & monitoring”, azaz távoli vezérlés és ellenőrzés, illetve akár hibajavítás, amely már most is működik egyes típusoknál, valamint ezeknek a lakossági hűtő-fűtő klímáknak és hőszivattyúknak más okos eszközökkel való párosítása, okos otthon rendszerekbe történő integrációja. Ez a trend a jövőben várhatóan még tovább folytatódik. A lakossági piacon már nem csupán a funkciók, hanem a termékek dizájnja is meghatározó szempont lesz, hiszen a beltéri egységek a lakás, a bútorok stílusához igazodva esztétikai szempontból is kiemelkedő színvonalúak.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?