Vállalati iránytű a fenntarthatósági jelentéskészítéshez

A professzionális fenntarthatósági jelentéskészítés nagyban hozzájárul az üzleti értékteremtéshez és egyre szorosabban kapcsolódhatnak ehhez a nemzetközi és hazai források, finanszírozók és egyéb befektetői elvárások. Dinamikus változás megy végbe a pénzügyi világban, amelyben a transzparencia hiánya, a nem riportált adatok sokkal magasabb kockázati besorolást, és így magasabb finanszírozási költségeket jelenthetnek. Vagyis a fenntarthatóság így végül stratégiai szintre kerülhet.

Az ESG (Enviromental/Környezeti, Social/Társadalmi, Governance/Irányítási) szemlélet növekvő jelentőségét igazolja a 2021 KPMG CEO Outlook Pulse felmérés is, amely a világ legjelentősebb piacainak meghatározó cégvezetői körében végzett kutatás. A felsővezetők már nem külső hatásként tekintenek az olyan kockázatokra, mint például a klímaváltozás, hanem ezt is úgy kezelik, mint amivel kapcsolatban konkrét teendőjük van, és vállalatuknak is meg kell tennie mindent a lassítás érdekében. 89 százaléka a cégvezetőknek a járvány hatására elért fenntarthatósági eredményeket szeretné megtartani. A vezérigazgatók 49 százaléka szigorúbb ESG gyakorlat bevezetését tervezi.

Az európai szabályozásban az elmúlt időszakban több fenntarthatósággal, környezeti kockázatok mérésével, kezelésével kapcsolatos előírás jelent meg. Ezek közé tartozik például a Taxonómia rendelet, vagy az EBA hitelezési folyamatokra vonatkozó iránymutatása, ami az ESG faktorok hitelezési folyamatokba való beépítéséről is szól. Ezen előírások azonban csak a kezdetét mutatják a zöld pénzügyek térnyerésének, az EU 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését, ehhez azonban további intézkedések szükségesek.

A KPMG áprilisban tartott ESG webináriuma során pénzügyi szakértőkkel beszélgettünk az ESG alapú szemléletről, finanszírozásról és a hazai piaci környezetről. Vendégeink a pénzügyi piac meghatározó szereplőitől érkeztek: a Magyar Nemzeti Banktól, a Budapesti Értéktőzsdétől, az OTP-től, a Széchenyi Alapoktól. A beszélgető felek egyetértettek abban, hogy a jelentéskészítést és a hatósági nyilvántartások fejlesztését jobban preferálják az ad hoc adatigénylések teljesítésénél. ,,A KPMG CEO Outlook-ban a vállalatvezetők 90%-a mondta, hogy egy egységes ESG alapú jelentéstétel hasznos lenne a pénzügyi piacok és az egész gazdaság számára.” – emelte ki az eseményen Szabó István a KPMG CEE régió fenntarthatósági szolgáltatások vezetője.

A Világgazdasági Fórum (WEF) Nemzetközi Üzleti Tanácsa egy módszertani segédlet kidolgozását határozta el, amely az összehasonlíthatóság érdekében a különböző jelentéskészítési szabályozásokkal megfeleltethető. Ez egy olyan kompozit mérőszám, amely 21 mutatón alapul, a világ legjobb iparági gyakorlatait foglalva össze. Harmonizációs keretrendszerként szolgál, amelyhez több, mint 100 neves vállalatvezető (CEO) mellett a KPMG szakemberei is hozzájárultak és véleményeztek.

A legfontosabb mért mutatók között szerepel

  • a szén-dioxid-kibocsátás,
  • a megújuló energiaforrások használata,
  • az éghajlati kockázatok figyelembe vétele,
  • a nemek közötti jövedelemegyenlőség,
  • a sokszínűség és a befogadás,
  • a korrupcióellenes tevékenység
  • és a stakeholderek bevonása.

Az IBC és a WEF kezdeményezésére megszületett közös kulcsmutatók alkalmazásában a KPMG szakértő támogatást nyújt. A felhalmozott tapasztalatokat a KPMG Implementation guide for sustainable value creation elnevezésű anyagában foglalta össze.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?