Hulladékból érték: Középpontban az újrahasznosítás

A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés támogatása egyre népszerűbb hazánkban is. Ennek pedig elengedhetetlen, központi eleme a modern hulladékhasznosítás. A Biofilter Környezetvédelmi Zrt. 25 éve piacvezetőként biztosítja, hogy itthon garantáltan ellenőrzött körülmények között történjen a használt sütőolaj és az ételhulladék kezelése, egészen a begyűjtéstől az újrafelhasználásig. A lakosság körében azonban az intézkedések ellenére még mindig várat magára a jó gyakorlatok rutinná válása.

A hulladék-kérdés egy központi probléma, így fontos, hogy ha már hulladékot termelünk, közben ne okozzunk kárt a természetben – jelen esetben a használt sütőolajat ne engedjük a csatornába, ne öntsük a kukába. Egy négytagú család átlagosan évi 7-8 liter használt sütőolajat halmoz fel. Ez nem tűnik nagy mennyiségnek, ennek ellenére viszont több ezer tonna kerül a csatornarendszerbe évente.

A magyar családi tulajdonban lévő Biofilter az első volt a hazai piacon 1990-ben, aki elkezdte begyűjteni az éttermektől a használt étolajat, majd ezt szakszerűen feldolgozta. Az idén 25 éves cég mára már országos szinten végez begyűjtést a gasztronómiai ágazatból, főként éttermekből és egyéb vendéglátóipari egységekből. „Közel 150 munkatárs és további 7000 partner évente több ezer tonna hulladék újrahasznosításáról gondoskodik.”– mondta el Deák György vezérigazgató.

A Biofilter a begyűjtött használt sütőolaj csaknem 100 százalékából biodízel-alapanyagot állít elő. „Jelenleg az összes begyűjtés közel 5%-a érkezik a lakossági szektorból – ez viszonylag alacsonynak mondható, ezért igyekszünk minél kézenfekvőbb begyűjtési alternatívákat kidolgozni a leadási arány növelésének érdekében.” – tette hozzá Deák György.

A cég a használt étolaj begyűjtés mellett ételhulladék elszállítással is foglalkozik. A begyűjtött, volumenében szintén növekvő konyhai, éttermi hulladékokból a Biofilter biogáz előállításhoz szükséges alapanyagot állít elő. A biogáz-üzemek szerves hulladék igénye az utóbbi években folyamatosan nőtt, ami kiváló lehetőséget teremt a biogázból történő villamos energia előállítására.

„25 éve figyeljük a piaci, illetve a lakossági trendeket és megállapítható, hogy egyre nagyobb igény van a felelős megoldások kialakítására.”– emelte ki Deák György. A vállalkozás célkitűzése, hogy a 100 százalékos újrahasznosítás népszerűsítésével elősegítse a vendéglátó egységek és a lakosság tudatosabb gondolkodását. A zöld szemlélet és a fenntarthatóság kezdetektől stabil alapja a Biofilter filozófiájának. 2014-ben a cég csatlakozott az Action 2020-hoz, melynek a felelős vállalatirányítás egyre szélesebb körű elterjesztése a célja. Szintén 2014-ben a cég életre hívta a fenntartható fejlődés elterjedését segítő Környezetért „zöld” oldalt, hogy a szakma és a lakosság figyelmét egyaránt ráirányítsa az éttermi, irodai és otthoni fenntarthatósági trendekre és jó gyakorlatokra.

A lakossági használt sütőzsiradék leadása jelenleg a Biofilter telephelyein, a hulladékudvarokban és a kijelölt MOL-kutakon lehetséges.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?