IFUA Nonprofit Partner üzleti mentorprogram nonprofit szervezeteknek

Októberben zártuk az IFUA Nonprofit Partner üzleti mentorprogramját és már indítjuk is a következőt. A programban az IFUA Horváth munkatársai önkéntes mentorként segítenek nonprofit szervezetek / kezdeményezések valamilyen üzleti problémájának megoldásában, illetve új ötletének kidolgozásában. A program során 10 mentor támogatta 5 nonprofit szervezet projektjét.

Az IFUA Nonprofit Partner Közhasznú Nonprofit Kft.-t az IFUA Horváth partnerei alapították 2009-ben azzal a céllal, hogy segítsenek nonprofit szervezeteknek hatékonyabbá, eredményesebbé válni, társadalmi hatásukat növelni, fenntartható működésüket erősíteni.

A résztvevők hasznosnak találták

A nemrég véget ért mentorprogram résztvevői között volt például a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a Nem Adom Fel Kávézót működteti. Utóbbi munkatársai kerekesszékes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok. A Szövetkezet az árazás kialakításához kért segítséget. Mint Józsa Ágnes, a kávézó menedzsere elmondta, „a mentorok egy olyan szemléletmódot adtak, ami más, mint a mi működésünk: sokat gondolkodtunk korábban is az árazáson, de nem mertük meglépni a változtatást”. A program eredményeként megvannak a szükséges számításaik, az elkészült sablonokat később is használni tudják majd.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület – Csodavár Budapest szintén kávézóhoz kért segítséget, ahol lehetőség nyílik a szülőknek közösségépítésre, míg gyermekeik a fejlesztő foglalkozáson vannak. Ők még csak most indulnak ezzel, így üzleti koncepcióra volt szükségük. „Nagyon hiányzott tőlünk az üzleti szemlélet, hiszen gyógypedagógusok vagyunk. A mentorok módszertani támogatásával, a marketingre vonatkozó tippekkel elindult a fejlődés” – összegezte Elek Zsuzsanna, a Csodavár Intézményvezetője.

A pécsi Nevetnikék Alapítvány, amely kórházban ápolt gyermekek mindennapjait teszi színesebbé, a stratégiájának és a szervezeti működésének átgondolásához szeretett volna támogatást, ugyanis az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az Alapítvány. „Nagyon jó feladatokat és módszertani segítséget kaptam ahhoz, hogy egy ötéves stratégiai tervet rakjunk össze” – értékelt Kőműves Glória programvezető, kuratóriumi elnök.

A többi résztvevő szervezet is hasonlóan sikeresnek ítélte meg az IFUA Nonprofit Partner mentorprogramját. Bízunk benne, hogy a most meghirdetett következő mentorprogram végén is így lesz.

Mentoráltak és mentorok az IFUA Nonprofit Partner Mentorprogram záróeseményén.

 

Jöhet a következő!

December 16-ig lehet jelentkezni és január végén kezdődik a következő mentorprogram. A legkülönfélébb üzleti problémákkal és kidolgozandó új ötletekkel fordulhatnak mentorainkhoz a nonprofit szervezetek / kezdeményezések. Tapasztalataink alapján példaként összeszedtünk néhány, a nonprofitokra jellemző, megoldásra váró helyzetet:

  • Vajon elérjük azt a célt, amire létrejött a szervezet? Hogyan tudnánk ezt mérni?
  • Hatékonyan használjuk fel azt, amink van az elérendő célhoz?
  • Olyan sok mindent csinálunk forrásteremtés címszó alatt, de valóban jól fókuszálunk?
  • Sokan érkeznek hozzánk önkéntesnek, de végül keveseket tudunk hosszú távon elkötelezetté tenni. Mi lehet a baj?
  • Szeretnénk indítani egy (társadalmi) vállalkozást. Hogy kezdjünk hozzá?
  • Nem tiszta, kinek mi a felelőssége, hogy lehetne az ebből adódó konfliktusokat megelőzni?
  • Megnőtt a szervezet, de még mindig úgy tűnik, mintha mindent az alapító csapat csinálna. Hogy lehetne ezen javítani?

A programba beválasztott szervezetekkel / kezdeményezésekkel január végén kezdenek együtt dolgozni az IFUA Horváth mentorai. A közös munka témától függően 3-5 hónapig tart és legkésőbb június végén zárul. További részletek az IFUA Nonprofit Partner honlapján: https://nonprofitpartner.hu/mentorprogram/

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?