Már 22 befogadó játszótér épült a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” programjában

A fogyatékosság nem lehet akadály! Ezt vallja a Szerencsejáték Zrt. minden munkatársa, és hogy mennyire hosszú távú ez az elkötelezettség, jelzi, hogy közel húszéves múltra tekint vissza a fogyatékossággal élő emberek integrációjának filozófiája a vállalatnál.

Ennek a gondolkodásnak a kézzel fogható eredménye, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően 2017 óta összesen huszonkettő budapesti és vidéki befogadó játszótér épült országszerte, melyeket a Nagykarácsony sorsjegy bevételeinek egy részéből vállalta elkészíteni a nemzeti lottótársaság. Magyarországon minden tizennegyedik kiskorú valamilyen fogyatékossággal él, ezért ebben a programban a gyermekekre koncentráltak.

A 2022-es játszótér programunk helyszínei: Pécel, Pomáz, Szekszárd és Szolnok.

  

Ezeknek a játszótereknek a különlegessége, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani, mert ahogyan a program is vallja Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!.

A játszóterek építésekor az egyetemes tervezés szabályait maradéktalanul érvényesültek, ennek érdekében szoros szakmai partnerségben működnek együtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével.

 

A játékelemek kiválasztásánál azon túl, hogy a fogyatékossággal élő (atipikus) és ép (tipikus) gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó játékok kerüljenek telepítésre.

A szemléletformálás része az is, hogy idén ősszel a nemzeti lottótársaság széleskörű kommunikációs kampányt indított, mely elsősorban a fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedésére, sikeres és boldog felnőtté válására fókuszál. A „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampány a „semmit rólunk, nélkülünk” alapelv mentén az érintettek bevonásával hívja fel a figyelmet a szemléletformálás fontosságára.

A kampány Illés Fanni, világ- és Európa-bajnok, paralimpikon úszó személyes élettörténetén keresztül mutatja be, hogy lebonthatók az akadályok az elfogadás és a család, illetve a nagyobb közösség támogatásával. Ezt a reklámfilmet egy rendhagyó videósorozattal támogatták, amelyben ismert és kevésbé ismert érintettek élethelyzetét mutatják be, és eddig tabunak minősült kérdéseket is megválaszolnak.

Hisznek abban, hogy a közös élmények, a közös játék örömének nyomán befogadóbbak és nyitottabbak lesznek az ép gyerekek, akik felnőttként már ezt a szemléletet adhatják tovább a mindennapokban, a munkahelyükön és persze majd a saját gyerekeiknek is. A fogyatékkal élő gyerekek számára pedig nagy jelentősége van annak, hogy az elfogadó, befogadó környezetben sikeres és boldog felnőtté válhassanak. Ehhez szeretnének hozzájárulni a maguk eszközeivel. Ebben a hosszú távú programban, melyet jövőre is folytatnak, már 20 ezer gyermek számára nyújtanak lehetőséget a közös játékra.

 

További részletek: https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?