Italcsomagolás környezeti hatásvizsgálata

Az egyik legnagyobb fenntarthatósági kihívás ma a csomagolások újrahasznosítása és visszaforgatása a gazdaságba, azonban ez csak egy részét képezheti a környezetvédelemnek, az egyes termékek környezetükre gyakorolt hatását valójában a teljes életciklusuk idejére érdemes kimutatni. Ezért készült el a Hell Energy Cégcsoport Qualitiy Pack gyárában előállított alumínium italos dobozok termék karbon-lábnyom elemzése (CFP – Carbon Footprint of Procuct). A külső tanúsító cég által auditált angol nyelvű elemzést a Bay Zoltán Kutatóközpont környezeti életciklus elemző (LCA) csoportja készítette.

A Hell Cégcsoport folyamatos fejlesztések és bővítések mellett kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontokra, mely igaz az alumínium italos doboz gyárára is.

Az ISO14067 szabvány, valamint a releváns termék kategória szabály (PCR: Packaging Product Category Classification) szerint készült elemzés megerősítette, hogy a környezeti hatások szempontjából az optimalizált gyártás mellett kiemelt szerepe van a felhasznált alapanyagoknak is. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a dobozgyártáshoz felhasznált másodnyersanyag mennyisége ezzel jelentősen csökkentve a környezetterhelést, hiszen a teljes alapanyag az alumíniumdoboz termék karbon lábnyomának 60%-át képviseli. A Quality Pack italainak dobozai ezért – a fenntartható gondolkodás jegyében – már garantáltan legalább 75%-ban újrahasznosított alumíniumból készülnek, melyek továbbra is 100%-ban és végtelenszer újrahasznosíthatók. A vizsgálat alátámasztotta az italosdoboz használat utáni feldolgozásának kiemelt szerepét és az italcsomagolások körforgásba maradásának jelentőségét. Ezt egy jól működő visszaváltási rendszer segítené elő, környezeti hasznot indukálva, ezzel is megkönnyítve az újrahasznosítási folyamatot. Ennek bevezetéséig a Cégcsoport oktató kampányokat és visszagyűjtési programokat indít, hogy ezt a környezeti szempontból remekül újrahasznosítható csomagolásformát és annak visszagyűjtését a lakosság körében még tovább népszerűsítse. Hisz az alumínium alapvető szerepet játszik egy valóban körforgásos gazdaság létrehozásában.

 

A Bay Zoltán Kutatóközpont az ország legjelentősebb alkalmazott kutatással foglalkozó kutatóhelye, melynek célja, hogy a hazai vállalatok versenyképességét és hatékonyságát növelje sikeres innováció és technológiatranszfer révén, komplex tudományos és műszaki megoldásokat kínálva partnerei számára több szakterületen. Együttműködik az állami, az akadémiai szféra, a felsőoktatás intézményeivel és azok kutatási központjaival, számukra betöltve az innovációs összekötő szerepét is az alkalmazott kutatás-fejlesztési és technológia transzfer tevékenységen keresztül.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?