Kisebb felhasználással a kevesebb hulladékért: így tehet kiadáscsökkentés mellett a környezetért

Az utóbbi évtizedekben egyre súlyosabb problémát okoz az egész világon a nem megfelelően szervezett, sok esetben felelőtlen műanyaghulladék-kezelés, és ezt a helyzetet csak súlyosbította a koronavírus járvány idején megnövekedett csomagolóanyag-felhasználás. A problémáról rengeteg szó esik a nyilvánosságban, ám ahhoz, hogy valóban változzon valami globális szinten, először mindenkinek a saját cégében kell elkezdenie a változtatást. Cikkünkből megtudhatja, milyen konkrét lépésekkel fordíthatja környezetbarátabbá cége működését, miközben költségei terén is megtakarítást ér el.

A műanyaghulladék okozta környezetvédelmi problémák megoldását lényegében három alappilér köré lehet szervezni: a visszagyűjtési és visszaforgatási struktúrák fejlesztése, a csökkentett műanyag-felhasználás, valamint a környezetbarát műanyagok alkalmazása. A Manupackaging Magyarország Kft. csomagolástechnikai és csomagolóanyag-gyártó vállalat az utóbbi két területen tud segítséget nyújtani cégének, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, méghozzá úgy, hogy mindeközben pénzt is megtakarít.

És hogy konkrétan ez miként valósul meg, kiderül az alábbi esettanulmányokból, amelyek olyan partnercégek sikereiről számolnak be, akiknél már elkezdődött a változás: a Manupackaging optimalizáló megoldásainak köszönhetően ezek a cégek ma már jelentősen (átlagosan 50-70%-kal) kevesebb műanyaghulladékot termelnek, hasonló vagy akár a korábbinál jobb rakatstabilitás, nem utolsó sorban pedig gazdaságosabb működés mellett.

  • „Folyadék palackozó partnerünk a csomagolási folyamat optimalizációval bízott meg minket, amelynek keretében mindössze a gépek szakszerű beállítását végeztük el amellett, hogy az addig használt hagyományos fóliát saját gyártású fóliára cseréltük (mivel gépberuházásra nem állt rendelkezésre keret). Az egy paletta csomagolásához szükséges fóliamennyiséget így is 1,3 kg-ról 350 grammra csökkent.” Csomagolóanyag-megtakarítás: 73%. Költségmegtakarítás: 61%.

 

  • „Konzervgyártó partnerünk számára egyedi igényekre szabott stretch-fóliázó gépet fejlesztettünk, amely a saját gyártású fólia használata mellett 736 grammról 220 grammra csökkentette az egy palettához felhasznált fóliamennyiséget. A befektetés így mindössze 2,3 hónap alatt meg is térült.” Csomagolóanyag-megtakarítás: 70%. Költségmegtakarítás: 66%.

 

  • „Gyógyszeripari partnerünk telephelyén a nagy kiszerelésben beérkező áru újracsomagolása történik kisebb kiszerelésekre. Megbízásunk célja az volt, hogy úgy javítsuk a lehető legnagyobb mértékben a csomagolási folyamat költséghatékonyságát, hogy a rakatstabilitást mindeközben megőrizzük. A küldetés sikerét bizonyítja, hogy jelenleg évente 2 tonnával kevesebb csomagolóanyag kerül felhasználásra a telephelyen, a két gép beszerzésére fordított összeg pedig mindössze másfél év alatt meg is térült.” Csomagolóanyag-megtakarítás: 54%. Költségmegtakarítás: 46%.

 

  • „Német tulajdonú partnercégünk évente 10.000-nél is több prémium minőségi szalmát báláz lótenyésztők számára, ekkora mennyiségnél márpedig a legkisebb részlet is számottevő lehet a csomagolásban. Saját gyártású, prémium minőségű csomagolóanyagunkkal és a fennálló munkakörülményekhez tökéletesen illeszkedő, “low profile”, azaz alacsony profilú félautomata stretch-fóliázó gépünkkel éves szinten két tonnás anyagmegtakarítást értünk el, aminek köszönhetően a beruházás is mindössze egy éven belül megtérült.” Csomagolóanyag-megtakarítás: 88%. Költségmegtakarítás: 85%.

A Manupackaging Magyarország ezen felül külön figyelmet szentel a körforgásos gazdaságba illő, valamint a lebomló és a biológiailag lebomló termékek fejlesztésére. A cég saját fejlesztésű, Manunature stretch-fóliája pedig a piacon az első olyan csomagolófólia, amely biológiailag lebomló és újrahasznosítható is egyben, vagyis ha nem jut vissza a körforgásba, a természetbe kerülve szerves anyagokra bomlik.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?