Lezajlott a BNP Paribas Fenntartható Jövő Konferenciasorozatának harmadik eseménye

Az elmúlt években a fenntarthatóság a gazdasági élet egyik meghatározó mozgatórugója, kormányok, pénzintézetek és vállalatok sorra kötelezik el magukat a zéró nettó kibocsátás mellett. Vajon az elmúlt időszakban megváltozott körülmények hogyan befolyásolták a fenntarthatósági törekvéseket? Ezt a kérdést tettük fel a BNP Paribas szakértőinek 2021. május 12-én rendezett online konferenciánkon. A BNP Paribas tavaly elindított Fenntartható Jövő konferenciasorozatának harmadik eseménye lehetőséget adott, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre, mennyiben valósultak meg elvárásaink, és mi következik ezután.

Alexandra Basirov (Global Head of Sustainable Finance, Financial Institutions Coverage) az energetikai átállásról beszélt, mindezt a befektetők szemszögéből vizsgálva. Claire Iversenc (Head of Sustainability and Management Team member for Corporate Coverage EMEA) arról osztotta meg gondolatait, hogy miként viszonyul a vállalati oldal az átmenethez. Cécile Moitry (Co-Head of Sustainable Finance Markets) az ESG indikátorok közül a Szociális mutatóról adott áttekintést, amely korábban olykor háttérbe szorult a Környezeti és Irányítási mutatók mögött, kitért a KPI-ok meghatározására és arra, mindez hogyan integrálható a vállalati stratégiába.

Előadóink egyetértettek abban, hogy az energetikai átállás egyik legnagyobb kihívása a technológiai változás sebessége. A vállalatok és a pénzügyi szektor számára nehézségeket okozhat lépést tartani az innováció ütemével, és különösen az, hogy a várt eredmények eléréséhez releváns és életképes projekteket kell kiválasztaniuk. Mindemellett a változásnak elég gyorsnak kell lennie ahhoz, hogy elérjük a klímavédelmi célokat, de nem túl gyorsnak, hogy a társadalom alkalmazkodhasson ezekhez, és ne sodródjunk bele egy szociális válságba. A szakértők úgy tapasztalják, hogy a BNP Paribas legtöbb ügyfele 2030-ig már megtalálta a tranzíciót lehetővé tévő megoldásokat. A szabályozók mellett a bankoknak is aktív szerepet kell vállalniuk a fenntarthatóság terén: irányt kell mutatniuk a vállalatoknak, edukálni az ügyfeleket és a dolgozókat, és az ágazaton belül együtt kell működniük egymással. Az Európai Központi Bank legutóbbi stressztesztje megmutatta, hogy a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent a pénzügy rendszer ellenállóképességére, ezért a bankoknak nehéz döntéseket is meg kell majd hozniuk.

Hogyan tudják a vállalatok dolgozóik körében felhívni a figyelmet az ESG szempontokra? A BNP Paribas szakértői felülről induló megközelítést javasolnak, amelynek részeként a felsővezetés aktívan részt vesz a társaság fenntarthatósági stratégiájának kommunikációjában. Ha a vállalat él egy zöld pénzügyi eszközzel, az erről szóló hírnek is pozitív hatása van, hiszen a munkavállalók látják, hogy erőfeszítéseik ténylegesen megvalósulnak. Egy olyan alapvető átalakulás, mint a fenntarthatóság, egy tanulási görbével írható le, vagyis a társaságnak be kell fektetnie alkalmazottai képzésébe és készségeik fejlesztésébe. A szabályozó és felügyeleti hatóságok is egyre inkább elvárják, hogy a vállalatok jobban értsék a fenntarthatósági kérdéseket, ezért a szervezeten belül sokkal többeknek kell alapos ismeretekkel rendelkezniük a témában.

Az esemény moderátora Björn Claussen (Regional Head of Multinational Coverage at BNP Paribas Central Europe) volt. A sorozat következő, őszi eseménye a Fenntarthatóságot célzó innovációkra fókuszál.

Ha szeretné megtekinteni az eseményről készült felvételt vagy következő konferenciánkra kíván regisztrálni, kérjük vegye fel a kapcsolatot Berman Zsuzsával (Regional Head of Communication, BNP Paribas).

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?