Környezetvédelmi innovációs díjat nyert a gumibitumenből épített út technológiája és fejlesztése

  • A MOL által kifejlesztett gumibitumennel épített utakon kevesebb a kátyú, tartósabbak, és gazdaságosabb a fenntartásuk, mint a jelenleg használt utak nagy többségének
  • Az gumibitumen környezetbarát megoldás, hiszen hulladék gumiabroncsok környezetbarát hasznosításával készül
  • A STRABAG a MOL gumibitumen felhasználásával építette meg a mintegy 4 kilométeres utat

A XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon a MOL és a STRABAG nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi környezetvédelmi innovációs díját a gumibitumen technológia és gumibitumennel épített aszfaltút fejlesztésért.

A MOL gumibitumen alkalmazásának előnyei, hogy a normál bitumenes úthoz képest másfélszer hosszabb élettartam érhető el, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Emellett kisebb a menetzaj, valamint nagyobb a közlekedésbiztonság a rövidebb fékút miatt.

A termék alkalmazásával a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon. Új nyomvonalú út építésénél a Strabag alkalmazta először a MOL új termékét: a Villányt elkerülő 4,2 km hosszúságú út teljes aszfalt pályaszerkezetének építése gumibitumenes aszfalttal történt. A munkához 22 ezer tonna aszfaltot használt fel a Strabag, az ehhez szükséges gumibitumen gyártáshoz a MOL 22 ezer darab elhasznált személygépkocsi gumiabroncsból előállítható gumiőrleményt hasznosított.

A MOL és a Strabag együttes árbevétele a 2014-ben végrehajtott villányi elkerülő út építési projekten 2,3 milliárd forint volt. A MOL gumibitumen üzemének köszönhetően, teljes kapacitás kihasználtsága mellett, évente kb. 650-750 millió forint többlet árbevétel realizálható gumibitumen értékesítéssel.

A MOL gumibitumen 2013-ban elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat, 2014-ben pedig a Környezetbarát Termék védjegy használati jogát.

Forrás: www.mol.hu

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?