Már 80 SPAR üzletben leadható a használt sütőolaj és zsiradék

2022 végére a korábbinak mintegy duplájára nőtt a SPAR hálózatában telepített használt sütőolaj-gyűjtőpontok száma országszerte, így immár nyolcvan hiper-, és szupermarketnél lehet egyszerűen elhelyezni az egyébként környezetszennyező, ám korszerű technológiával újrahasznosítható anyagot.

„A SPAR 2021-ben indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, s azóta folyamatosan bővítjük az átvételi pontok számát. Az indulás évében kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketünkben állítottunk fel egy-egy 800 literes kapacitású, speciális tárolót, majd tavaly nyár közepéig tizenegy, év végére pedig két fázisban további harmincöt ilyen átvevőhelyet létesítettünk. Élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott partnerünk, a Biotrans Kft. a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot a gyűjtőpontokról rendszeresen elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük. Környezettudatos kezdeményezésünk a lakosság körében is pozitív fogadtatásra talált: 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már csaknem 73 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le kihelyezett gyűjtőpontjainkon.” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A vizek élővilágára nemcsak a kőolaj, hanem a növényi olajok, állati zsírok – azaz a háztartási sütési olajok – is veszélyesek. A környezet megóvása szempontjából ezért rendkívül fontos a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése és újrahasznosítása, hiszen már egyetlen cseppjük is káros hatással van az élővizekre. Emiatt is lényeges, hogy ne öntsük a lefolyóba, árokba, vízelvezetőkbe, és ne folyassuk bele a kukába a sütés során keletkezett káros anyagokat. Hazánkban egyetlen esztendő alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásoknál, s e tetemes mennyiségnek csak a töredéke kerül gyűjtőpontokra. Azzal, hogy összegyűjtjük és leadjuk ezt a fajta veszélyes hulladékot, egyben arról is gondoskodunk, hogy újrahasznosítva, bio-üzemanyagként kerüljön vissza a körforgásba. Tudatos hulladékkezelésünkkel nemcsak a közműszolgáltatók környezetvédelmi munkáját segíthetjük, hanem megóvhatjuk a szennyvízhálózatot, ezzel együtt pedig a természetes vizeinket is. 2 A vásárlók üvegben, PET palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatják ezt a fajta háztartási hulladékot, s egy interaktív térkép segítségével pedig könnyedén megtalálhatják a hozzájuk legközelebb eső áruházai átvevőpontokat. A helyszínek aktuális listája elérhető a SPAR fenntarthatósági weboldalán: https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/szelektiv-hulladek