Megújulók a rendszerben: a jövő zöld energiahálózatát építi az E.ON

Egy új energiavilág kapujában állunk. Az átalakulás a mindennapjainkban zajlik az e-mobilitástól, a napelemes rendszerek telepítésén át, egészen az évtizedes villamos hálózatok fejlesztéséig.  Az E.ON cégcsoport nemzetközi szinten is élen jár a fenntartható energetikai megoldások elterjesztésében és már most jelentős lépéseket tett a zöld jövő felé vezető úton. Az energiaátmenet ugyanakkor hatalmas kihívások elé állítja a vállalatot és az energiaipart.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport igazgatósági tagja beszélt a HVG-nek arról, hogy az energiaipar a fenntartható, zöldebb jövő egyik alapja: hiszen a fosszilis energiahordozók szerepét át fogja venni a tisztán termelt elektromos áram. Az E.ON öt éve nemzetközi szinten elhatározta, hogy az áram-értékláncnak csak egy részére koncentrál, mert hisz abban, hogy ezzel tud igazi hatást elérni. Emiatt a cégcsoport lemondott a nagykereskedelemről és a termelésről, és az áram-értékláncnak csak a hálózati részére összpontosít. Ez ugyanis a dekarbonizáció „váza”, erre kell majd felépíteni azokat a digitális, okos elemeket, amelyek elvezetnek a széndioxid-kibocsátás csökkenéséhez. A tisztán termelt elektromos áram ugyanis a széndioxid-kibocsátás visszafogásának leghatékonyabb módja.

Válaszok a kihívásokra: adatok és rugalmasság

A fenntartható energetikai megoldások alkalmazásánál az egyik legnagyobb kihívás, hogy az évtizedekkel ezelőtt kialakított, egyirányú hálózatot alkalmassá kell tenni a megújuló energiák bekapcsolására. Az ellátásbiztonság érdekében a napelemes rendszerek által termelt energiát visszafelé is el kell tudni szállítani és elvinni oda, ahol éppen szükség van rá. Magyarországon az elmúlt négy évben az E.ON hálózatára kapcsolt napelemes rendszerek száma a húszszorosára nőtt, így az ügyfelek már nem csak fogyasztók, hanem termelők is, és egymással is kisebb energiaközösségeket alkothatnak. Ezeket a közösségeket hozzá kell illeszteni a teljes rendszerhez.

Endersz Frigyes, az E.ON Hungária Csoport stratégiai igazgatója a Sustainable World 2021 konferencián tartott előadást arról, hogy az energiaátmenet révén nem csak az energia világa, hanem a mindennapjaink alakulnak át, ahogyan élünk, a világ, ahogyan ma ismerjük. Arról is beszélt, a hálózatfejlesztés egyik legfontosabb célja a rugalmasság megteremtése, amelyben kulcsszerepet játszik a hálózat fejlesztése, „okosabbá” tétele. „Mi az E.ON-nál állunk elébe a kihívásnak, hogy olyan villamoshálózatot fejlesszünk, ami hozzájárul a megújuló energiaforrások és a zöld energia elterjedéséhez, így segítve az ügyfeleinket abban, hogy fenntartható és költséghatékony energetikai szolgáltatásokat vegyenek igénybe” – fogalmazott, kiemelve, hogy az E.ON emellett nemzetközi szinten vállalta azt is, hogy 2030-ra minden tagvállalata felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz.

A fenntartható és rugalmas energiamegoldások már a jelenünk részei

A hálózati kihívások kezelésére az E.ON Hungária Csoport az Európai Unióban is egyedülálló megoldással válaszolt. Az IElectrix projekt keretében akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztelt és helyezett üzembe két helyszínen, Zánkán és a Tolna megyei Dúzson. A mobil tárolók segítségével sokkal gyorsabban és olcsóbban kapcsolható több megújuló energiaforrás, például napelemes rendszer az áramhálózatra, ráadásul a tárolók segítségével az energia akkor használható fel, amikor arra éppen szükség van.

Az E.ON a fenntartható megoldásokban is élen jár. Így például integrált energetikai megoldásokat kínál ügyfeleinek, mely a meglévő energetikai rendszerek korszerűsítését jelenti, egyre több megújuló energia felhasználása mellett. A vállalat elkötelezte magát a zöld filozófia mellett: olyan villamosenergia-hálózatot fejleszt, ami hozzájárul a megújuló energiaforrások és a zöld energia elterjedéséhez, valamint termékeit is a fenntarthatóság szempontjai alapján tervezi meg.

Az új energiavilág igényeit szolgálja ki az e-mobilitás és annak támogatása is. A legtöbb elektromos autósnak az otthoni töltés jelenti a legfontosabb és legkényelmesebb töltési lehetőséget. Az E.ON ezért az otthontöltés legkényelmesebb változatát, a fali töltőt ajánlja a villanyautósoknak. Az otthontöltő készülékek telepítése mellett az E.ON-nál nyilvános töltési kedvezményt is igénybe lehet venni, de a szolgáltatáshoz járhat távoli hibaelhárítás is, valamint az ügyfél megújuló forrásból származó, zöld energiát is választhat.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?