Megújulókkal is lehet támogatni a villamosenergiarendszer stabilitását

Meglévő gázmotoros hátterű szabályozási központjának mintájára, tisztán megújulóenergiaforrás-alapú erőművek integrálásával indította el új szabályozási központját az ALTEO. A Magyarországon úttörőnek számító kezdeményezés a teljes hazai villamosenergiarendszer számára nyújt szabályozási tartalékot.

Azok után, hogy tavasszal új, elektromos fűtésű kazán üzembe állításával növelte gázmotorokra építő szabályozási központjának rugalmasságát, az ALTEO újabb nagy lépést tesz a hazai villamosenergiarendszer hatékonyabb működése érdekében: 2023 májusában – az országban elsőként – tisztán megújulóenergiaforrás-alapú erőműveket integráló szabályozási központot létesített.

Ehhez még 2022 októberében teljesítette a rendszerirányító szekunder szabályozásra vonatkozó elvárásait tisztán időjárásfüggő erőművekre építve, amivel úgynevezett aFRR (automatic Frequency Restoration Reserve) akkreditációt szerzett: az ezzel a minősítéssel rendelkező egység telemechanikai és folyamatirányítási rendszereken keresztül képes valós időben végrehajtani a rendszerirányító szabályozási utasításait, azaz valós időben szabályozható.

„Az új szabályozási központ a legjobb bizonyíték arra, hogy a naperőművek is képesek valós idejű és folyamatos teljesítményszabályozásra, az eddigieknél jóval flexibilisebb működésre, azaz képesek aktívan hozzájárulni a rendszeregyensúly biztosításához” – mondta Luczay Péter, az ALTEO termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az erősen időjárásfüggő megújulók kiszámítható és stabil rendszerbe integrálása a termelés és a fogyasztás összehangolásával biztosítható, ebben pedig nagy szerepet játszanak az ALTEO és a hozzá hasonló szereplők, amelyek az aktuális igényeknek megfelelően, a villamosenergiatermelés fokozásával vagy visszafogásával egyenlítik ki a rendszer egyensúlytalanságait.

Miközben érzékelhetően bővíti a vállalat szabályozási tartalékpiaci lehetőségeit, az új szabályozási központ a hazai villamosenergiarendszert is jelentős mennyiségű többlet rugalmassághoz juttatja. Ez pedig elősegítheti, hogy az országban további időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító, főként nap- és szélerőművek létesüljenek. A jelenleg ~160 MW teljesítményű megújuló szabályozási központ a közeljövőben jelentős mértékben bővülhet, amivel további számottevő mennyiségű rugalmas kapacitáshoz juthat a villamosenergiarendszer.

Az összesen ~70 MW nap- és szélerőműből álló saját portfólióval rendelkező ALTEO tíz éve nyújt szabályozásitartalék-szolgáltatást, amely az új szabályozási központ megjelenéséig egy közel 100 MW beépített villamos teljesítményű, jellemzően földgáz tüzelésű erőművekből és energiatárolókból álló rendszerből állt. Ezen felül kereskedelmi és termelésmenedzsment szolgáltatásait több mint 1500 MW megújuló energiaforrást hasznosító termelő, jellemzően naperőművek veszik igénybe, ami – leszámítva a háztartási méretű kiserőműveket – a hazai naperőműves piac közel felét jelenti.