MVÜK – Egy támogató közösségben még a fenntartható és felelős működés is könnyebb

Az MVÜK (Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége) egyre tudatosabb figyelmet szentel a fenntarthatóság integrálásának. A hozzánk kapcsolódó vállalatvezetőket nem csak abban segítjük támogató közösségünk erősítésével, hogy az üzletben és a magánéletben is jobban boldoguljanak, de a tudásmegosztás és inspiráció révén a környezeti, társadalmi és etikai kérdések is egyre inkább előtérbe kerülnek. Ráadásul a csapat új fenntartható fejlődés vezetővel is bővült a közelmúltban.

Az új zöld

Napjaink klíma kihívásai, az energiaválság, az aszály, a rengeteg hulladék, amit termelünk magunk körül senkit nem hagy érintetlenül.

Május 24-én Komlósi György, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója és Tóth András az E.ON Megoldásértékesítési igazgatója betekintést adott a tiszta és megfizethető energia, a hazai energiapiac helyzetébe és az együttműködésükben megszületett napelempark döntéshozatalába és folyamatába.

Augusztus 9-én Lakatos Gergely, az EuroFleet Gépjármű Flottakezelő Zrt. (MHC Mobility Hungary) üzletfejlesztési- és marketingvezetője osztotta meg szakmai és személyes tapasztalatait az elektromobilitás, a gazdaságos közlekedés, a szén-dioxid kvóták, a „Fit for 55”uniós ambíciókról, a belső égésű és az elektromos autók gyártásának előnyeiről és nehézségeiről. Képet kaptunk az európai autógyártás hagyományairól, annak versenyképességéről, a hazai töltőhálózatok helyzetéről és a diverzifikált mobilitásról is.

 

Kép: Lakatos Gergely, az Eurofleet üzletfejlesztési és marketingvezetője az MVÜK rendezvényén

 

Mindezek mellett, büszkék vagyunk tagjaink által biztosított zöld megoldásokra is, amelyek széleskörűbb megismertetésére folyamatosan biztatjuk és segíteni kívánjuk őket ezek terjesztésében, így például Café rendezvényeink keretében testközeli élményeket és mélyebb szakmai betekintést nyerhetnek tagjaink, mint ahogyan például nemrégiben a Tungsram vertikális farm megoldásáról is.

Kép: Komlósi György, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója és Tóth András az E.ON Megoldásértékesítési igazgatója beszélget Fertetics Mandyvel, az MVÜK fenntarthatósági vezetőjével az MVÜK Ipari Klub eseményén

 

Bevonás, támogatás, fejlesztés

Az MVÜK Magyarországon eddig egyedülálló módon áll gyermekeket fejlesztő, innovatív társadalmi kezdeményezések mellé. Támogatói programunk stratégiai partnere az Edisonplatform alapja, az Edisonfund, amely segít munkánkat a támogatandó szervezetek kiválasztásában, a támogatások eljuttatásában és a szervezetek fejlesztésében egyaránt.

Az idei évben négy támogatandó szervezetet választottunk ki az Edisonfunddal közösen.

  • Igazgyöngy Alapítvány, amely az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység, és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért dolgozik.
  • Hópárduc Alapítvány, amelynek célja, hogy a Hópárduc Fejlesztő Falmászás módszerén keresztül segítsék mozgásukban és figyelmükben összerendezettebbé válni a hozzájuk forduló gyermekeket.
  • Varázsmancsok, amely kutyás terápia foglalkozások keretében terápiás kutyák bevonásával szervez komplex fejlesztő foglalkozásokat óvodától középiskola végéig.
  • Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, amely azért dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira.

MVÜK tagjai egy gyermekek által festett akril festmény kép puzzle változatának darabjait vehetik meg a program keretében. A 100 darabos puzzle, összesen 10 millió forint működési (hangsúlyozottan működési!) támogatást biztosít négy Edison 100-as szervezetnek, amelyek közül már két szervezet is 2,5-2,5 milliós működési költség támogatáshoz jutott, mert sok kicsi sokra megy.

A cél, hogy egyik képet a másik után rakják ki együtt az MVÜK közösségének tagjai, és ez sok Edison100-as szervezetnek biztosíthasson támogatást. Közben pedig egyre természetesebbé váljon a validált üzleti szereplők és társadalmi kezdeményezések közötti együttműködés.

 

Kép: Horváth János (MVÜK) és L. Ritók Nóra (Igazgyöngy Alapítvány) MVÜK x Edisonfund támogatói program – MVÜK (mvuk.hu)

Az MVÜK fenntarthatóság iránti elkötelezettségének jele az is, hogy a csapat új fenntartható fejlődés vezetővel bővült Fertetics Mandy személyében. Segítségével az amúgy már régóta létező környezeti, társadalmi és etikai témájú gyakorlatokat tudatosabb keretrendszerbe foglaljuk és további kreatív, inspiratív megoldásokat keresünk a további pozitív hatás elérésében. Célunk, hogy tagjainkat – bárhol tartsanak is a fenntartható és felelős működés útján – segíteni tudjuk a következő lépés, mérföldkő megtételében. „Több mint 20 éves fenntarthatósággal, ESG-vel és CSR-rel töltött szakmai pályafutásom alatt az egyik legnagyobb tanulságom, hogy a vállalatvezetők elkötelezettsége, személyes hitvallása, nyitott gondolkodása és megújulás képessége kulcsfontosságú bármely más eszköz, mérőrendszer, jelentés vagy vállalati menedzsmentrendszer mellett. Az MVÜK nem csak, hogy ilyen vezetőt tudhat saját szervezet élén, de az a hatalmas és sokszínű közösség, a tagjai kulcsszerepet töltenek be szerintem abban, hogy merre halad a hazai vállalkozói és vezetői kultúra és mennyire erősíti vagy engedi el a közelgő nehézségek idején majd a fenntarthatósági témákat, a zöldülést, a társadalmi felelősségvállalást. Számomra az MVÜK azon alapértéke, amit az elmúlt hónapokban magam is megtapasztaltam, miszerint vállalatvezetők alkothatnak egy egymást támogató, egymásra nyitott közösséget a mindennapi versengés helyett vagy mellett, nagyon biztató a bennem élő igazságosabb, tisztább, zöldebb és etikusabb világképhez, amiért nap mint nap dolgozom.”

Kép: Fertetics Mandy, az MVÜK fenntarthatósági vezetője, az Alternate ügyvezetője

 

MVÜK kapcsolattartó:

Fertetics Mandy

fenntartható fejlődés vezető, MVÜK

fertetics.mandy@mvuk.hu

+36 20 947 1884

Kövesd az MVÜK napi híreit a LinkedIn-en

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?