A vállalatvezetők fenntarthatóságban betöltött felelősségéről egyeztetett Pesti Tímea a “Menedzserek a társadalomért” konferencián

Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatója egy kiemelten fontos témáról, a vállalatvezetők fenntarthatósági törekvésekben betöltött felelősségéről beszélgetett előadótársaival a “Menedzserek a társadalomért – Fókuszban a jövő” konferencián, ahol számos megoldást megismerhettek a hallgatók ebben a folyamatos változó és naprakész válaszokat igénylő témában.

A Menedzserek Országos Szövetsége 2021. február 18-án, a menedzsertársadalom összefogásával egész napos digitális konferenciát szervezett 16 izgalmas panelbeszélgetéssel. Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatója Zuggó Balázzsal, a Daikin ügyvezető igazgatójával, Bodor Tiborral, az ING Bank vezérigazgatójával és Dr. Erdélyi Márkkal, a Telenor Magyarország jogi- és reputációs igazgató-helyettesével beszélgetett az általa vezetett panelbeszélgetés során a vezetők szerepéről és felelősségéről az élhetőbb környezetért és a zöldebb jövőért folytatott küzdelemben, az erről készült felvételt ide kattintva lehet megtekinteni 8 óra 54 perctől kezdődően.

A beszélgetés során számtalan témakört sikerült érinteni, így a hallgató közönség átfogó képet kaphat arról, hogy a élhető környezet és a fenntarthatóság, mint érték, hogyan épül be egy szervezet kultúrájába, hogyan lesz a mindennapi működés szerves része. Abban minden résztvevő egyetért, hogy ezen célok kiterjesztése a szervezetre nagy mértékben függ a vállalatok felsővezetésétől és az ő elkötelezettségüktől a zöld célok irányába, azonban iparágtól függően rengeteg megoldás létezik arra, hogy milyen eszközökkel lehet demonstrálni ezeket és milyen programok mentén lehet beilleszteni a vállalat életébe.

A Telenor képviseletében Dr. Erdélyi Márk például a fenntartható irodai környezetben látja a probléma megoldásának egyik kulcsát, így székházuk olyan környezetbarát megoldásokkal került kialakításra, mint geotermikus hűtés-fűtés, automatikus árnyékolás technika vagy a mozgás érzékelős világítás. A nyitott terek és a fenntartható kialakítás a munkavállalókat is e működési elv követésére ösztönzi, mindemellett pozitív hozadéka van a munkavállalói elégedettségben is. A vezetőségnek emellett ugyanilyen határozott figyelmet kell fordítania a fenntartható megoldások integrálására az ügyfeleik felé történő szolgáltatásokba, így például telekommunikációs cégként a használt készülékek visszagyűjtése, partneri hálózaton történő viszonteladása vagy épp az alkatrészek újra felhasználása nagy mértékben hozzájárul a karbonkibocsátás csökkentéséhez. Kiemelkedő teljesítmény továbbá, hogy a körforgásos gazdálkodás ily módon történő támogatását a korábbi években iskolák bevonásával, iskolai gyűjtések során is elkezdték, így mutatva példát a tudatosabb szemléletmódra a fiatalabb generáció számára is.

Egy nem termelő tevékenységet végző vállalatban, mint az ING-ben, mely a bankszektor meghatározó szereplője, a mindennapok részévé kellett tenni a környezettudatosságot, erről beszélt Bodor Tibor a cég vezérigazgatójaként. A vállalatban már régóta a digitális platformoké és a robotizált folyamatoké a terep, így csökkentve például az utazásból fakadó emissziót vagy a papírfelhasználást. Mindemellett pedig kulcsfontosságúnak tartja az ügyfelek ösztönzését is a szemléletváltásra, melyet a termékeik által kínált finanszírozási lehetőségek biztosításával tesznek meg folyamatosan. Ezekkel a konstrukciókkal lehetőséget és alapot nyújtanak a fenntarthatósági beruházások megvalósítására, valamint kitűzött KPI-ok teljesülése esetén akár kamatkedvezményeket is biztosítanak az ügyfél számára.

A Daikin esetében kifejezetten nehéz lehet elképzelni a kapcsolódást egy klímás cég és a zöld eszmék között, azonban Zuggó Balázs, a cég ügyvezető igazgatója vallja, hogy ott lehet leghatékonyabban cselekedni, ahol valódi megoldandó feladat van. A klímák nagymértékben hozzájárulnak 1-1 háztartás vagy cég energiafogyasztásához, azonban pont emiatt van jelentős szerepe a gyártó hitvallásának, hogy olyan szolgáltatásokat és megoldásokat kínáljanak, amelyek a fenntartható működést segítik elő. Rendelkezésre áll például egy monitoring rendszer, amely a meglévő berendezéseket felügyeli, így csak olyan esetben szállnak ki pl. karbantartás céljából, amikor tényleg szükséges, így felesleges szervizbeavatkozásokat lehet megspórolni A körforgásos gazdasághoz is kapcsolódnak az életciklus végén visszagyűjtött és gyártásba visszaforgatott berendezésekkel.

A színes megoldásokat és valódi alternatívákat bemutató konferenciát karitatív tevékenység is kísérte, a jegybevétel és adományok összegét a Menedzser Szövetség a partner szervezeteivel és támogatóval közösen szervezett faültető programjára fordítja, melynek célja 1000 fa elültetése.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?