Az MNB Zöld programja

Az MNB 2019. február 11-én hirdette meg Zöld Programját, melynek célja a környezeti anomáliák problémák által jelentett ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatok mérséklése, valamint Magyarország fejlesztése, versenyképességének erősítése.

Az MNB a Zöld programja keretében 2021. januárjában tanulmányt, szakmai vitairatot jelentetett meg a vállalati zöld finanszírozáson belül a megújulóenergia-termelési ágazatban rejlő kihívásokat és lehetőségeket górcső alá véve.

A jegybanki tanulmány a hazai megújuló energia támogatási rendszerek összehasonlító bemutatása után feltárja és statisztikai adatokkal ismerteti a jelenlegi befektetői és finanszírozási gyakorlatot. Bemutatja az MNB kereskedelmi bankokkal és vállalatokkal lefolytatott konzultációi során feltárt finanszírozási és beruházási korlátokat, illetve elemzi a jelenleg érvényes támogatási rendszerből eredő hitelezési kihívásokat. A jegybank e korlátok kapcsán a megoldási, illetve fejlesztési lehetőségeket is vizsgálta, elemezte a kiadványban.

Szintén a hazai nagyvállalati fenntarthatósági beruházásokat segítheti az a fejlemény, hogy az MNB a zöld vállalati hitelezést segítő új kedvezményt vezetett be a bankszektorban. Ennek érdekében a 2021-től kezdve az MNB úgy kívánja javítani a bankszektor kockázati profilját, és pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározott kritériumoknak megfelelő, környezetileg fenntartható vállalatfinanszírozási kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy teljes egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében. A tőkekövetelmény-kedvezményt 5 éven keresztül biztosítja az MNB.

A kedvezmény program első lépésben a megújuló energiatermelés finanszírozása mellett, a zöld kötvények bankok általi vásárlására (befektetésekre) is vonatkozik, de ez a lista 2021-ben fokozatosan bővülni fog.

Az intézkedések mellett az MNB 2021. március 3-án első alkalommal tette közzé a Zöld Pénzügyi Jelentését. A publikáció célja a környezeti fenntarthatóság és a pénzügyek kapcsán az átláthatóság növelése és ezen keresztül a piaci informáltság erősítése, illetve hozzájárulás ahhoz, hogy a pénzügyi rendszer és a gazdaság szereplői, valamint a hazai társadalom pontosabban értsék az éghajlatváltozás pénzügyi vetületeit.

Az említett publikációk a www.zoldpenzugyek.hu címen érhetők el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?