Shell: Lépések a fenntartható jövő felé Magyarországon is

A Shell célja Magyarországon is a több és tisztább energiamegoldáshoz vezető haladás motorjává válni vásárlóival és a társadalommal együtt. Az utóbbi időszakban a vállalat több, a fenntartható jövő felé mutató lépést tett itthon is.  Többek között a Shell Hungary zRt. 2021 decemberében jelentette be, hogy hazai üzemanyagportfoliója bővítése céljából a megvásárolta az M0 autóút 19 KMSZ-nél található LNG töltőállomást, amely tervei szerint az első a következő években kiépülő országos lefedettséget biztosító hálózatában. A cseppfolyósított földgáz (LNG) jelentős lehetőséget rejt magában, hogy tisztábbá és gazdaságosabbá tegye a szállítmányozás üzemanyag ellátását és csökkentse a nehéz tehergépjárművek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.

Nemrégiben Budapesten két új nagyteljesítményű töltőoszloppal bővült a Shell Recharge magyarországi hálózata a Péterhegyi úton lévő Shell töltőállomáson. Néhány hete pedig az Európai Unió ismertette az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) sikeres pályázatainak listáját, amelynek köszönhetően a közeljövőben 70 helyszínen 220 töltőoszloppal bővül a magyarországi nagy teljesítményű (legalább 150 kW-os) elektromosautó-töltőhálózat. A beruházások újabb lendületet adnak a klímabarát járművek magyarországi elterjedésének. Ezen belül a Shell Magyarországon 20 kiskereskedelmi helyszínen 2-2 db 150 kW teljesítményű ultragyors töltőt telepít.

A hazai tankolók és a Shell közös erőfeszítéssel kevesebb, mint egy év alatt több mint 44 ezer tonna szén-dioxid megkötéséhez járultak hozzá a tavaly májusban elindított Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatás keretében. Ezt a hatalmas mennyiséget leginkább úgy lehetne megragadni, ha hőlégballonokba töltve képzeljük el. Egy hőlégballonba[1] körülbelül 1 tonna gáz tölthető, vagyis a tavalyi tört évben a tankolók és a Shell közösen több mint 44 ezer ballonra való gázt vontak ki a légkörből – egy ekkora hőlégballon-fesztivál alighanem világrekord lenne.

A Shell szem előtt tartja a fenntarthatóságot ínycsiklandó kávéival kapcsolatban is. 2021 augusztusában a Shell Magyarországon is bevezette a Shell Café márkát, amely a  kávéházi élményt kínáló Shell shopok és az ott kapható kiváló minőségű kávékínálatot foglalja magában. A Shell Café által kínált kávé „Rainforest” tanúsítvánnyal rendelkezik, ami megerősíti, hogy a kávébabot a fenntarthatóság három fő pillérének – a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontoknak – megfelelően szerezték be. A beszállítóknak és a termelőknek szigorú kritériumokat kell betartaniuk a termelés és a forgalmazás során. A nemzetközi FSC tanúsítás pedig garantálja a vásárlók számára, hogy a Shell Café termékek csomagolásához olyan fát használnak nyersanyagként, amelyet a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatnak megfelelően, felelősségteljesen termeltek ki.

 

[1] 500–560 m³ méretű hőlégballonnal számítva, amelybe 1 tonna CO tölthető.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?