Újabb környezettudatos beruházás a Hungranánál

Európában egyedülálló Pharma ethanol üzem épült Szabadegyházán

2013. október 22., Szabadegyháza – Az idén 101 éves Hungrana Kft. megépítette Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét. Az EU piacvezető izocukorgyártója, a kontinens legjelentősebb kukorica-feldolgozó gyára 1 milliárd forint beruházással hozta létre Pharma ethanol gyáregységét, amely elsősorban a gyógyszer- és az igényes vegyipar számára állít elő kiváló bioökonómiai alapanyagot.

A cég innovációs és bővítési lépéseinek legújabb mérföldköveként, a környezettudatosság jegyében létrejött üzemet ma Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatta fel.

Az idén 101 éves Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évek óta komoly beruházásokkal fejleszti és bővíti ipartelepét: 2008-ban bioetanol üzemegységet épített, ahol éves szinten 110 ezer tonna üzemanyagcélú bekeverésre gyártott bioetanolt állít elő megújuló energiaforrásból, és a GreenPower E85 néven forgalmazott üzemanyag is készül. Tavaly 3 milliárd forint összértékű beruházása legjelentősebb részeként a cég létrehozta – a teljes gyárkomplexum energiafelhasználásának 25%-át adó – biomassza erőművét, amellyel csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilis energia felhasználást is.

A bioökonómiai iparág példaképeként is ismert környezettudatos társaság 2013. október 22-én felavatta beruházásainak legújabb tagját, az Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású gyógyszeralkoholt gyártó üzemét. Az új Pharma ethanol üzemben napi 1 200 hektoliter gyógyszer-, kozmetikai- és egyéb finomvegyipari célokra alkalmas nagytisztaságú etanol terméket állítanak elő. Az itt készült alapanyagokat felhasználják majd gyógyszer hatóanyagok, kozmetikumok, tisztító- és fertőtlenítőszerek, festékek és hígítók valamint az elektromos autók akkumulátorai töltőanyagainak gyártásához.

A hagyományos, nagy energiaigényű, „hidroszelekciós” eljárással szemben, a világon egyedülálló újszerű technológiát valósítottak meg, ami egy ún. vízmentes etanol termék tovább feldolgozásán alapul. Igen magas reflux arány és tányérszám melletti többlépcsős finom desztillációt alkalmaznak, kifinomult hő-integrációval egybekötve. Az alacsony fajlagos energiafelhasználás ellenére az új technológiával előállított termék szennyezőanyag tartalma töredéke a hagyományos technológiával elérhető értékeknek. Az eddig jellemző két fő szennyező komponens – a metanol és dietil-éter – koncentrációja az új termékben a kimutathatósági határ alá csökkent.

„Néhány évvel ezelőtt az előre mutató utat választottuk: az állandó beruházást, a folyamatos innovációt és a növekedést. A mai üzemátadás is ennek a folyamatnak a legújabb lépcsőfoka. Ahogy eddig is, ezután is száz százalékban magyar alapanyagot használunk fel, és a világszínvonalú termékek előállításakor hulladékmentesen, a kukorica minden részecskéjét hasznosítjuk.” – tette hozzá Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója.

A tavaly 113 milliárd forint feletti árbevételt elérő vállalat jelentős innovációs és bővítési lépéseinek újabb mérföldköveként létrejött, magasan automatizált – és 1 milliárd forint beruházási értékű – gyáregységét ünnepélyes keretek között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatta fel.

További információ: http://www.hungrana.hu/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?