Táncterápiával gyógyít a Csillagház – a MOL támogatásával

Ha egy gyerek beszédfogyatékossággal él, akkor a kommunikáció más formáit kell megtalálni hozzá. Ez különösen akkor jelent nehézséget a szakembereknek, amikor a beszédhiányt még mozgáskorlátozottság is kíséri. De hogyan vezet az út a bezárt testen keresztül a lélekhez?

Ha a beszéd és a mozgás sem áll rendelkezésre, az emberi érintés adhat olyan pozitív jelzéseket egy halmozottan sérültnek, ami segíti fejlődését, környezetébe való beilleszkedését. A tánc, mely legalább annyira szól az emberi érintésről, mint a mozgásról, az egyik legösztönösebb eszköze a kapcsolatteremtésnek.

A Csillagház Általános Iskola az egyetlen olyan intézmény az országban, amely a halmozottan fogyatékos és egyben mozgáskorlátozott gyermekek számára nyújt iskolai ellátást. A Csillagház Alapítvány a tanulás mellett a gyerekeknek olyan terápiás foglalkozásokat is biztosít, ami az iskolai tanulásban is segíti őket. A mozgás- és táncterápia módszere azért az egyik leghatékonyabb, mert kevés eszközt igényel. Ezeken a foglalkozásokon táncmozdulatokkal csalják elő a felszabadító mozgást a gyerekekből, akik közül legtöbben kerekesszékkel vagy járókerettel érkeznek az egyórás foglalkozásra.

A művészi kidolgozottság helyett a tánc itt a tempó és ritmus, a nyújtás-lazítás vagy a tér és a szintek játékát jelenti. Egy kéz a kézben forgás, összeérintett hátak vagy vállak, egy fejsimogatás, mind azt jelzik a gyerekeknek, hogy ez az a tér, ahol kiléphetnek a megszokott zárt keretek közül. A zenére végzett páros vagy csoportos közös mozgás idővel megnyitja őket is: néha látványos és egyértelmű mozdulatokkal, néha csak egészen apró rezdülésekkel fejezik ki érzéseiket, aktuális lelki állapotukat. A több hétig tartó terápiás foglalkozások során pedig megerősödik bennük az önkifejezés képessége és a csoporthoz tartozás öröme, ami megkönnyíti az iskolai feladatok elvégzését is.

A Csillagház Alapítvány munkáját 2017-ben a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja a MOL Új Európa Alapítványon keresztül.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?