Több mint 6,5 millió alkalommal laktak jól a rászorulók tavaly a Tescónál keletkező élelmiszer-feleslegből

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. Mindeközben hazánkban sok ezer nélkülöző él, és az erős inflációs környezetben egyre többeknek okoz kihívást az élelmiszerre fordítható kiadások beosztása. A Tesco immár hat éve méri és hozza nyilvánosságra a működésében keletkező élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatokat. A legfrissebb számok szerint az áruházlánc a 2016/17-es bázisév óta 76 százalékkal csökkentette az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és 22 százalékról 50 százalékra növelte az élelmiszer-adomány arányát. A vállalat így hat év alatt 81,3 millió adag ételt jutatott el a nélkülözőknek stratégiai partnerén, az Élelmiszerbankon keresztül.

A NÉBIH legfrissebb felmérése szerint Magyarországon fejenként évi 25,2 kilogramm élelmiszert dobunk ki a kukába. Ez is része annak a 2,5 milliárd tonnának, amely világszerte éves szinten válik hulladékká a termőföldtől az asztalig terjedő élelmiszerlánc mentén. Az élelmiszer-veszteség egyben pénzveszteséget is jelent, ami a jelenlegi inflációs környezetben a gazdálkodó szervezeteket és a háztartásokat is különösen érzékenyen érinti. Mindeközben hazánkban sok ezer felnőtt és gyerek nem jut elegendő ételhez.

A Tesco több éve dolgozik az élelmiszer-hulladék mennyiségének visszaszorításán, és a 2016/17-es pénzügyi év óta minden évben publikálja az ezzel kapcsolatos eredményeit, hogy a jelentésben található részletes adatok segítségével beazonosítsa az élelmiszer-pazarlás szempontjából legkritikusabb területeket, és megszüntesse a problémás pontokat. A vállalat jó gyakorlatok segítségével hat év alatt 76 százalékkal csökkentette a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, továbbá 34 164 tonna élelmiszert mentett meg és adományozott a rászorulóknak, ezzel is támogatva az áruházai környékén élő közösségeket.

„Folyamatosan újabb elemekkel bővítjük kedvezményrendszerünket, hogy segítsünk vásárlóinknak optimalizálni az élelmiszerre fordítható kiadásokat. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kidobott élelmiszer visszaszorításával is pénzt lehet spórolni. Ez nem csupán a háztartásokban érvényes, hanem a kiskereskedelemben is, ezért is dolgozunk fáradhatatlanul az élelmiszer-pazarlás megfékezésén. Az idén júniusban kiadott jelentésünk legfrissebb adatai alapján egy év alatt 23 százalékkal szorítottuk vissza az élelmiszer-hulladék mennyiségét, ezzel egyidejűleg pedig a fogyasztásra alkalmas élelmiszer-felesleg 86 százalékát ajánlottuk fel rászorulóknak vagy állatmenhelyeknek. 10 éve partnerünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, akikkel több mint 160 áruházunkra kiterjedő napi élelmiszermentő programunkban is együttműködünk. Hatalmas öröm, hogy 2016/17 óta közösen 81,3 millió adag ételnek megfelelő megmaradt élelmiszert juttattunk el a nehéz helyzetben élő embereknek. Idén pedig már az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben is mentünk élelmiszert, jelenleg öt üzletünkből” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

A Tesco elsősorban az élelmiszer-felesleget igyekszik mérsékelni jól bevált folyamatokkal, például forgalom-előrejelző és rendelési eljárásokkal vagy a közeli lejárati idejű termékekre beállított árkedvezménnyel. Ha az élelmiszert nem tudják eladni, elsősorban karitatív szervezeteknek és helyi közösségeknek adják tovább. A maradékot pedig állatmenhelyeknek adományozzák, illetve biogázüzembe küldik hasznosításra. Csak az ezután megmaradó termékek kerülnek a hulladéklerakóba.

2022/23-ban a Tesco 671 371 tonna élelmiszert forgalmazott üzleteiben, amelyből 7246 tonna el nem adott élelmiszer maradt meg, és ebből 3656 tonna felesleget adományként hasznosítottak. A jó gyakorlatoknak köszönhetően a vállalat a 2021/22-ben mért 4690 tonnáról 2022/23-ra 3590 tonnára szorította vissza a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, melyből 1500 tonnát biogázüzemben hasznosított újra; a nélkülözőknek pedig 2765 tonna élelmiszert ajánlott fel, ami 6,5 millió adag étellel egyenértékű. A Tesco ezzel 8848 tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását azáltal, hogy az élelmiszer kidobásának elkerülésével annak előállításához, szállításához és csomagolásához felhasznált energia és víz nem veszett kárba.