A hulladékgazdálkodási koncesszió egyik alvállalkozója az ALTEO Csoport leányvállalata

Kétéves, de további két évvel meghosszabbítható szolgáltatási szerződést kötött az ALTEO Nyrt. leányvállalata, a FE-GROUP INVEST Zrt. a 35 éves magyarországi hulladékkoncesszió nyertesével, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel hulladékok gyűjtésére, szállítására, tárolására és előkezelésére. Ezzel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémiumkategóriájában szereplő vállalat hatalmas lépést tesz az újrahasznosításon alapuló modern hulladékgazdálkodás irányába, ami a körforgásos gazdaságra történő átállásban is meghatározó jelentőségű.

Több alvállalkozó és együttműködő partnerével együtt pályázott a hulladékgazdálkodási koncesszió intézményi alvállalkozói pozíciójára a jelentős újrahasznosítási kapacitásokkal és a területen évtizedes tapasztalatokkal rendelkező FE-GROUP INVEST Zrt. A cég 75,1 százalékban az ALTEO Nyrt. tulajdonában van, amely 2018-ban indította hulladékkezelési üzletágát az ECO-FIRST Kft. megvásárlásával, a biológiailag bomló hulladékokra alapozva. Ez a tevékenysége vált lényegesen integráltabbá szűk egy évvel ezelőtt a meghatározó tulajdonrész megszerzésével az FE-GROUP INVEST Zrt-ben, amelynek 24,9 százalékban a klímavédelmet és a környezeti fenntarthatóságot elősegítő technológiákba, megoldásokba fektető Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap is a tulajdonosa.

„Meglévő kapacitásaink fejlesztése, a legmodernebb technológiai innovációk integrálása a gyakorlatba, törekvés az eddigi anyagáramokon túli hulladékok hasznosítására 21. századi megoldásokkal és értékteremtő beruházásokkal” – indokolta Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese az FE-GROUP INVEST Zrt. részvételét a 35 évre szóló koncesszióban.

A vezérigazgató-helyettes szerint a hulladékok újrahasznosítására való törekvés az egyik, feltehetően a legfontosabb cél a modern hulladékgazdálkodásban, nem véletlenül támogatják ezt a szemléletet az uniós és hazai szabályozási törekvések. Maximálisan egyetértenek a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. azon célkitűzésével, hogy a magyarországi lerakásra kerülő hulladékok arányát – tehát a begyűjtött hulladékok azon részét, amely a depóniákban végzi – le lehessen szorítani 10 százalékra. Ehhez a teljes hazai rendszer restrukturálására és megújítására van szükség, emellett elengedhetetlen további hasznosítási kapacitások fejlesztése, illetve hatékony, innovatív megoldások is szükségesek.

Mindezek a hulladékgazdálkodási piac egészét tekintve járulhatnak hozzá a stabilabb és kiszámíthatóbb működéshez. „Hiszünk abban, hogy a koncessziós rendszer felépítésében és működőképessé tételében az FE-GROUP is jelentős hozzáadott értéket képvisel, ennek megfelelően a ma kötött szerződés révén nőni fog a hulladékgazdálkodási üzletág mérete, kapacitása és árbevétele is” – tette hozzá Simon Anita, külön utalva az FE-GROUP INVEST Zrt. azon hulladékáramaira, amelyek energetikai szempontból is kifejezetten érdekesek.

Az FE-GROUP INVEST Zrt. akvizíció révén az ALTEO Csoport már jelenleg is megkerülhetetlen szereplő a hulladékgazdálkodási piacon. A vállalatcsoport a Magyarországon éves szinten képződő PET hulladék negyedét, 6 ezer tonnát képes kezelni, miközben a mintegy 90 ezer tonnára tehető kombinált elektronikai szegmensben (éves szám) 10 százalék körüli a részesedése. Az ALTEO Csoport 2026-ig szóló stratégiájában kiemelt figyelmet kap a hulladékgazdálkodási terület, benne az újrahasznosításra való törekvés elmélyítésével, mint a körforgásos gazdaságra történő átállás meghatározó pillérével.